Hlavní navigace

Napraví Intel svou reputaci na GPU trhu?

1. 2. 2024

Sdílet

 Autor: Intel
Když Intel poprvé vydal své grafické karty Arc, překvapil tím nejen hráče samotné, ale i nemalou část odborníků. Intel je ale u čipů jako doma – a jeho bohaté zkušenosti není radno odepisovat ani po prvotním neúspěchu GPU Arc.

Výkonné herní grafické karty jsou královskou disciplínou Nvidie. Skutečně: americká společnost vlastní podle aktuálních údajů kolem 80 % celého trhu a u nejvýkonnějších karet jde o ještě vyšší číslo. AMD, které před lety na trh proniklo, se nedaří ukousnout si větší část koláče a přes marginální úspěchy zůstává okrajovým hráčem.

To samé platí u dedikovaných laptopových grafických karet – zde má Nvidia ještě dominantnější pozici s 94 % trhu. Naopak Intel je král integrovaných karet díky dlouholeté stabilitě, kde si drží neméně úctyhodných 88 % trhu a jeho konkurentem je zde pouze AMD, které je na okraji s 12 % trhu.

Nvidia integrované GPU naopak vůbec nedělá; s trochou nadsázky lze říct, že si tak Intel a Nvidia laptopové GPU „rozdělily“ na integrované a dedikované, přičemž AMD dělá vše, ale nemá příliš velkou oblibu.

Co se týče standardních CPU, zde je situace vyrovnanější – tady Nvidia vůbec nefiguruje a trh si dělí Intel a AMD; Intel má momentálně kolem 61 % trhu (69 % u laptopů), AMD kolem 35 %. Obě firmy jsou zde významné a AMD v posledních letech dominanci Intelu výrazně snížilo.

To je však jen pro ilustraci aktuální situace – je dobré vědět, jak na tom jednotlivé firmy jsou tržně, i proto, že CPU/GPU trhy mají jen malou konkurenci a finanční výsledky spolu s tržním podílem ovlivňují rozhodování jednotlivých společností.

A právě proto by Nvidia neměla usnout na vavřínech.

CS24

Otřesný start – nastane náprava?

Když Intel své GPU Arc konečně vypustil do rukou vybraných recenzentů a poté na veřejnost, zjistil, že tohle se opravdu vůbec nepovedlo. Tragické ovladače, otřesný software a problémy se stabilním výkonem zapříčinily, že je velká část zájemců a odborníků – oprávněně – odepsala.

A pak bylo ticho, na Intel až nezvykle. Firma má se selháními bohaté zkušenosti (jako každý jiný průmyslový gigant) a část z nás předpovídala brzké úmrtí snahy společnosti proniknout do lukrativního trhu výkonných GPU.

Byl pro vás článek přínosný?