Hlavní navigace

Nastal věk mobility - změňte svůj přístup k podnikové architektuře

31. 5. 2011

Sdílet

 Autor:
Provozovat aplikace na mobilních platformách znamená změnit způsob, jak přemýšlíme o podnikové architektuře.

Dříve jsme diskutovali o tom, jakým směrem se technologie ubírá. Dnes spíše uvažujeme, kam nás zavleče. Přiznejme si to: s příchodem iPhonu, Androidu, iPadu, ale i Gmailu jsou IT oddělení hodně ve vleku toho, co chtějí, často přes výslovný zákaz, používat jejich zaměstnanci, a co je ještě horší, co si vynucují vrcholoví manažeři.

Je to situace, které stále častěji čelí podniky bez ohledu na velikost i obor podnikání. Cloud již dávno není jen nafouknutá bublina – stává se reálnou alternativou, jak ušetřit v mnoha oblastech – e-mailem a řešeními pro spolupráci počínaje a obligátním pronájmem infrastruktury konče. A zatímco přešlapujete a uvažujete, jak a které části IT by bylo možné efektivně a bez případných rizik převést na standardní, hostovaná a především levná řešení, vaši zaměstnanci se k firemním poštovním účtům připojují ze svých Desire, Galaxy, iPhonů a iPadů, přestože oficiálně schváleny jsou jen Nokia a BlackBerry.

A pokud jim v tom úspěšně bráníte, nastaví si potichu přeposílání pošty na účet Gmailu – koneckonců nabízí jim často nesrovnatelně větší kapacitu poštovní schránky a snadné možnosti pro sdílení kalendářů i dokumentů nejen s kolegy, ale i zákazníky či dodavateli. Máte pocit, že přeháníme? Sekretářka Ivanka to možná nedělá, ale kdy jste se naposledy zajímali o to, jak se vaši zkušenější podnikoví uživatelé chovají? V takové situaci máte na výběr ze dvou alternativ: buď se naplno pustíte do budování vlastní strategie mobility a nasazení výpočetního mraku, nebo budete bezmocně přihlížet, kam vás zaměstnanci se svými mobilními hračkami zavlečou.

Gartner předpovídá, že do dvou let nebude dobrá pětina podniků vlastnit prakticky žádná IT aktiva. Jistě, u velkých korporací či v segmentech, jako jsou výroba, bankovnictví, finance či telekomunikace, nedává taková předpověď smysl, je ale řada dalších segmentů, zejména v oblasti služeb, kde podobná předpověď dává smysl. V obrovské výhodě jsou nyní paradoxně nově zakládané společnosti, které mohou již dnes vystartovat z cloudu rychlostí, o níž se řadě jejich „zavedených“ konkurentů může jen zdát. Ostatně zamyslete se sami: kdybyste dnes měli rozjet IT v malé či střední firmě, kupovali byste serverové železo a licence, nebo jen mobilní „klienty“ – tedy notebooky, chytré telefony či tablety?

SAP s lidskou tváří

Jak významný je tlak uživatelů, ukazuje rychlost, s jakou se iPhone stal podporovaným koncovým zařízením pro Exchange či Domino, ale i řada již ohlášených či uvedených rozhraní pro přístup do podnikových aplikací. Pro příklad jen pár zajímavých aplikací pro iPad, které mají jednoznačné byznysové zaměření: SAP BusinessObjects Explorer, TN5250 emulátor terminálu pro IBM AS/400, Citrix Receiver, iVMControl pro vCenter a Mobile Edge či Mobile CRM pro Microsoft Dynamics. Je to právě intuitivní prostředí zařízení, jako je iPad, které dokáže poskytnout podnikovým aplikacím jednoduchou, přehlednou podobu, často mnohem vhodnější pro rychlé rozhodování za pochodu.

Získat rychlý přehled, rozhodovat, reagovat s využitím vlastní intuice a znalostí – pro takový způsob práce, typický pro vyšší management, jsou nové mobilní platformy ideální. Nicméně nedokážou prozatím nahradit klasické „produktivní“ prostředí plnohodnotného operačního systému, jak jsme na něj zvyklí z notebooků a stolních PC. Mobilita je tak trend, který postihne v první řadě znalostní zaměstnance a management, znamená to, že back office by jej měla být, přinejmenším prozatím, ušetřena?

Mobilita je mrak

Souvislost privátního i veřejného cloudu a mobility je nasnadě: právě hostovaná řešení doručovaná přes internet či intranet (respektive VPN) jsou klíčem k bezproblémové práci s čímkoliv odkudkoliv. Jenže při pohledu na mobilní a cloud trh se podnikovému informačnímu architektovi zježí hrůzou vlasy: nikdo neví, jak se ony technologie budou dále vyvíjet, jaké platformy a dodavatelé zvítězí a jak rychle budou definovány standardy pro propojování či migrace služeb, dat a obsahu. Nelze-li ale zároveň vyčkávat, nezbývá než změnit způsob, jakým o podnikové architektuře uvažujeme.

Do roku 2015 bude většina uživatelů přistupovat na internet z mobilních zařízení – tedy chytrých telefonů či tabletů. Na odlišný způsob práce s informacemi už nebudou zvyklí jen hračičkové z řad vrcholného managementu, IT a znalostních zaměstnanců, ale prakticky všichni v podniku. Jak předhonit tento trend, ukazuje například severoamerický Procter & Gamble, který všechny své zaměstnance (je jich zhruba 12 000) vybavil iPady a chytrými telefony a zároveň na těchto zařízeních zpřístupnil některé podnikové aplikace a obsah. Podobný luxus si pochopitelně nemůže dovolit každý podnik, nicméně potvrdí-li se předpověď, podle níž za deset let bude většina dat a aplikací včetně podnikových umístěna v „on-line prostoru“, je nejvyšší čas začít připravovat zaměstnance, podniky a s nimi i architekturu informačních systémů na tuto zásadní změnu.

Nepochybujeme, že řada z vás si nyní ťuká na čelo a má nás za blázny. Podniky přece nikdy neumístí svá citlivá data kamsi „na internet“ a nebudou plýtvat za nákup hraček typu iPad. Neméně šílená se může zdát představa, že by v budoucnu uživatel neměl poznat, zda pracuje s aplikacemi provozovanými lokálně či v cloudu – jenže právě tím směrem vývoj mobilní technologie i ergonomie nezadržitelně směřuje: vzpomeňte si na naše příklady se současným využíváním Gmailu.

Disciplinovaná architektura

Podle Kappelmana řada IT oddělení končí v půli cesty – na technologické úrovni, která je mnohem snazší než zjištění vztahů mezi jednotlivými podnikovými procesy. Ani SOA ale nedokáže zachytit procesy jako celek, přinejmenším ne tak, jak je lidé provádějí ve skutečnosti. V případě SOA je často zmapován konkrétní dílčí proces, například uložení informací o zakázce, a přiřazen k určité technologii – třeba webovému formuláři. Nicméně SOA obvykle nepokrývá celý proces, například kompletní „obsloužení“ zákazníka.

Přiohnutí naopak

Po desetiletí jsme hovořili o přizpůsobování IT podnikovým procesům, o jeho modelování a přiohnutí podle jejich vzoru. S příchodem „standardizovaných, granulárních služeb“, zejména aplikací ve veřejném cloudu, je stále častěji diskutován opačný postup: vyhodit vlastní procesy oknem a nahradit je standardními (rozumějme přednastavenými dodavatelem cloudového řešení), založenými často na osvědčených postupech pro dané odvětví. Jakkoliv šílená se může na první pohled zdát myšlenka zahození vlastních zavedených procesů (a tedy i možné konkurenční výhody), má to svou logiku. Je to obchod něco za něco – nahrazení současných procesů standardními umožňuje využití cloudových řešení (aplikací) bez úprav, a tím pádem značnou úsporu nákladů na IT. Standardní procesy mohou být navíc i jednodušší, efektivnější a vhodnější pro mobilní zařízení. Je to pochopitelně cesta, která se velmi libí poskytovatelům cloudových řešení.

soutez_casestudy

Sbohem technologie; vítejte, procesy!

Role IT oddělení se s nástupem mobility a cloudu stále výrazněji posouvá z technologické roviny do oblasti procesů a podnikové architektury – tedy chápání toho, jak funguje vlastní podnikové soukolí, jaké jsou stanovené cíle a kudy se k nim byznys chce ubírat, a nikoliv co se odehrává uvnitř serveru či switche. Právě na architektech bude záviset úspěšné zavádění mobilních technologií a cloudu, protože oni budou na základě chápání podniku vybírat vhodné technologie či spíše platformy a jejich propojení. Zatímco dnes většina šéfů podnikové architektury spadá pod CIO, v budoucnu se podle Betsy Burtonové z Gartneru řada z nich přesune pod jurisdikci COO. Leon Kappelmann tuto změnu přirovnává k tomu, co se dělo v oblasti „vědeckého řízení“ na konci devatenáctého století, kdy byli odborníci na efektivitu najímáni, aby optimalizovali rozložení a provoz továren, chování a návyky dělníků.


Příliš mnoho platforem

Jednou z bolestí podnikové mobility je nutnost podporovat příliš mnoho platforem. Počítejte s námi: BlackBerry, Symbian, Windows Mobile, Windows Phone 7, iOS, Android – šest etablovaných platforem, mezi něž se nově derou HP s WebOS či Samsung se svým Bada. Kolik jich mohou či budou muset podniky (a vývojáři) skutečně podporovat? Sami dáváme největší šance iOS, Androidu a BlackBerry.

Byl pro vás článek přínosný?