Hlavní navigace

Nastavte si svůj nový počítač - 5.díl

25. 2. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Nainstalujte antivirus, zbavte se nepotřebných programů (bloatwaru) a vůbec uskutečněte několik dalších operací, které vám do budoucna zajistí optimální funkčnost vašeho nového počítače.

Předcházející díl

 

Tak konečně je to tady! Máte nový počítač! Ona kovová krabice je dnes obrazně řečeno klíčem do světa takřka nekonečných  možností. Pomůže vám totiž prakticky se vším – ať se jedná o možnost zůstat v kontaktu se svými nejbližšími nebo třeba o vydělávání peněz či obecně o správu vašich financí.

Zálohování vašeho nového počítače

Nyní máte počítač v takovém stavu, že už jej můžete začít skutečně používat: je totiž zabezpečený, v aktuálním stavu, vyčištěný od nepotřebného balastu a naopak zaplněný veškerým softwarem, který potřebujete pro svou práci i zábavu. Konečně se blížíme k cíli, nicméně ještě u něj ještě nejsme!

Zálohování počítače

Vzhledem k tomu, že je nyní počítač skutečně nakonfigurovaný a ve stavu schopném provozu, je ideální čas k tomu, abychom vytvořili obraz jeho primárního pevného disku – to je ten disk, z něhož se zavádí operační systém Windows – a tento obraz uložili na jiný pevný disk. Vytvořením obrazu disku se vytvoří přesná bitová kopie disku, která se pak dá použít v okamžiku, kdy dojde k poškození primárního pevného disku. Obraz disku s operačním systémem, který je aktualizovaný, bez bloatwaru a v konfiguraci odpovídající potřebám uživatele vás v případě jakékoliv nehody či potřeby přeinstalovat operační systém zbaví veškeré otravné práce, kterou byste jinak museli znovu udělat při přeinstalování čisté kopie Windows.

Jaká ale vlastně je rozdíl mezi klonem a obrazem? V podstatě jde o to, že klon vytváří přesnou kopii pevného disku na jiný disk – obsahuje tedy soubory, MBR (Master Boot Sector) atd. Klon tedy zabere kapacitu celého pevného disku, nicméně v okamžiku, kdy jej budete potřebovat, je okamžitě k dispozici – stačí klon v počítači vyměnit za disk, který selhal. Obraz je naproti tomu obrovským souborem obsahujícím obsah počítače. Po selhání disku chvíli trvá, než se podaří obraz se zálohou připravit do počítače, nicméně obraz je daleko flexibilnější co se týče jeho uložení, protože v podstatě není ničím jiným než jedním velkým souborem.

Pro vytváření klonů i obrazů disků existuje bezpočet skvělých nástrojů, které jsou však povětšinou placené. Za všechny jmenujme například CloudBerry Backup Desktop, EaseUS ToDo Backup Home, Acronis True Image pro zálohování na nejrůznější média nebo například iDrive Online Cloud Backup, Backblaze či Carbonite pro zálohování do cloudu. Existují i řešení, která jsou zdarma, například Paragon Backup & Recovery 16 Free Edition, Macrium Reflect Free 6 či Aomei Backupper Standard, nicméně u nich musíte počítat s tím, že jsou pracnější. Popřípadě můžete pro vytvoření obrazu disku použít i nástroje, které jsou standardní součástí operačního systému Windows. Vyberte si, které chcete, ale v každém případě nějaké řešení použijte, protože zálohy jsou v případě nějaké katastrofy tím jediným, z čeho se dají vaše drahocenná data obnovit.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?