Hlavní navigace

Názor: Degreed pomůže na cestě sebevzdělání

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Školy budou mít ještě dlouho své místo, a to i přesto, že už dnes učitelé připravují děti na svět budoucnosti, o které sami nevědí vůbec nic.

Znalosti, které se studenti ve školách naučí, budou zastaralé do roka od chvíle, co svůj diplom či maturitní vysvědčení obdrží. Už dnes je tradiční vzdělání pouze jakousi chatrnou zárukou toho, že uchazeč dotáhl do konce to, s čím jednou začal.

Sebevzdělávání je v dnešní době důležitější a díky internetu i jednodušší než kdy dřív a možností sebevzdělávání se je celá – od odborných blogů až k online kurzům. Jenže jak si udržet přehled o tom, co vše už jsem se naučila, a jak využít sebevzdělávání v praxi?

Tuhle otázku si položil i David Blake a vytvořil službu Degreed, která pomáhá celoživotním studentům udržovat si přehled o tom, co se kdy a kde naučili, a do budoucna by mohla fungovat i jako doplněk k životopisům.

Degreed je zatím v betaverzi a pár vylepšení si nepochybně zaslouží, ale je to projekt, který se vyplatí sledovat.

Nejedná se o pouhý seznam přečtených článků, zhlédnutých videí a dokončených kurzů, ale také o rozcestník mezi vzdělávacími weby a službou, která studenty motivuje nevynechat ani den. Za přečtené články, dokončené kurzy a ostatní vzdělávací aktivity uděluje Degreed určitý počet bodů pohybující se od 0,1 bodu až k několika tisícům (0,1 je například za přečtení krátkého článku na blogu, za ukončení vysoké školy je bodů několik tisíc). Kromě bodů Degreed zadává i denní a měsíční úkoly, které studenty motivují ke každodenní aktivitě.

Při zakládání profilu je možné vybírat z desítek oborů a Degreed následně vybírá články a videa, které by mohly uživatele zajímat. Což je současně i jedna z mála věcí, které bych této službě vytkla. Naneštěstí to totiž funguje formou crowdsourcingu, a tak se občas zdroje nacházejí v nevhodných kategoriích, případně se v návrzích občas vyskytují videa spíše humorná než vzdělávací. To jsou však jen malé a dočasné nedostatky, se kterými se potýká každá zkušební verze.

Pochválit musím zájem tvůrců o zpětnou vazbu. Všem návrhům a stížnostem se věnují osobně, nehrozí žádná automatická odpověď a uživatele neignorují. Na odpověď jsem možná čekala pár dní, ale byla příjemná a podrobná, čemuž jsem už jako uživatel služeb Googlu a Square Enixu dávno odvykla.

Degreed zatím moc známý není a předtím než se dostane do povědomí firem a zaměstnanců, ještě nějaký čas uplyne, ale jednoho dne se pravděpodobně stane běžnou součástí životopisů, protože jak už říkal Isaac Asimov: „Pevně věřím, že sebevzdělávání je jediný druh vzdělávání, který existuje.“

Byl pro vás článek přínosný?