Hlavní navigace

(Ne)tajná zbraň státních organizací aneb snižování nákladů pomocí Office 365 a Google Apps

8. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © lucadp - Fotolia.com
Státní organizace všech velikostí hledají způsoby, jak snížit náklady na IT a zároveň zvýšit efektivitu. Jaká jsou jejich tajné zbraně? Se snižováním rozpočtů ve veřejném sektoru po celém světě se chytré vládní organizace snaží co nejvíce šetřit veřejné peníze přestěhováním svého IT z vlastních prostorů do Microsoft Office 365 nebo Google Apps v cloudu.

Vládní a vzdělávací organizace čelí nevídaným problémům s rozpočtem a přecházejí do cloudu ve snaze minimalizovat investice do IT a zůstat stále produktivní a snižovat náklady – to vše bez vlivu na zabezpečení či soukromí. Státní organizace mohou snížit kapitálové i provozní náklady využíváním služeb Office 365 nebo Google Apps. Díky úsporám pak mohou lépe hospodařit s penězi daňových poplatníků.

Jak tedy můžou cloudové platformy pomoci státním organizacím snížit výdaje? Zaprvé snižuje náklady na kapitálové výdaje do více počítačových serverů. Zadruhé mohou být sníženy administrativní náklady na správu IT prostředí. Zatřetí šetří energie zredukováním velikosti datových center. A navíc mohou být zmenšeny náklady díky mnoha nástrojům pro zvýšení efektivity zaměstnanců. Například podle studie společnosti Forrester Consulting přináší Office 365 u středně velkých organizací návratnost investic 321 % se splatností do dvou měsíců. A to má pro organizace veřejného sektoru obrovskou hodnotu.

Chcete se dozvědět více o řešení, které zvýší produktivitu ve státní správě? Potřebujete snížit náklady na informační technologie a jejich údržbu nebo integrovat Office 365 nebo Google Apps do vaší infrastruktury? Navštivte zdarma například náš webinář „Jak změnit způsob práce s Office 365 a ušetřit náklady za IT“.

Mezi státními agenturami, které chtějí implementací Office 365 snížit náklady, je také Agentura pro ochranu prostředí Spojených států. Ta očekává, že přesunem do Office 365 v cloudu ušetří během čtyř let 12 milionů dolarů. Část úspor vznikne na energiích, protože agentura předává Microsoftu kontrolu nad provozem svých datových center. „Agentura pro ochranu prostředí bude nadále hlavním aktérem v péči o ochranu životního prostředí a přesunutí IT prostředí do cloudu je toho přirozenou součástí,“ říká Greg Meyers, viceprezident Microsoft Federal. „V cloudu je obrovský potenciál, nejen ve změně způsobu výkonu práce státních zaměstnanců, ale také v podpoře agentur při plnění cílů v oblasti efektivity v životním prostředí a energiích.“ Nemusíme jít ale tak daleko, Office 365 se rozhodlo implementovat v ČR například město Milevsko, Google Apps zase Český Krumlov a podobných případů přibývá.

Podobně i stát Minnesota očekává snížení nákladů na hardware a administraci při přechodu do Office 365. Stát očekává snížení nákladů tím, že se vyhne budoucím investicím na modernizaci, najde nové využití pro stávající hardware a sníží četnost průběžné údržby infrastruktury ve svých firemních prostorách. Například přechod na Exchange Online v rámci Office 365 ušetří státu Minnesota odhadem 800.000 dolarů v budoucích nákladech na modernizaci dosavadního Exchange Serveru (vypočítáno pomocí průměrných průmyslových nákladů na Exchange Server).

Město Chicago také očekává úspory s přechodem na Office 365. Přestěhováním svého emailu a desktopových aplikací do cloudu město předpokládá, že umožní svým 30.000 zaměstnanců vykonávat svou práci efektivněji a zároveň uspořit peníze daňových poplatníků, snížit duplikaci mezi odděleními a zefektivnit provoz. Celkově přesun ušetří 400.000 dolarů daňových poplatníků ročně, 1,3 milionů dolarů během čtyřleté smlouvy s Microsoftem.

Office 365 a Google Apps opravdu nabízí skvělé služby za velmi zajímavou cenu. Proto státní organizace volí cloudové technologie. Je to jejich (na)tajná zbraň pro zvýšení efektivity a zároveň šetření peněz daňových poplatníků.

Martin Kunz, Ness Technologies

Byl pro vás článek přínosný?