Hlavní navigace

NEC bude do zařízení přidávat senzory zemětřesení

23. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © sashpictures - Fotolia.com
Společnost NEC ve středu oznámila, že se chystá do stále většího počtu svých zařízení, která pracují se síťovou platformou založenou na cloudu, přidávat malý detektor zemětřesení.

Společnost prozradila, že bude spolupracovat s malou japonskou firmou aLab. Ta vyvinula síťové zařízení o velikosti domácího routeru, které dokáže detekovat i nepatrný pohyb v trojrozměrném prostoru. NEC bude tato zařízení vyrábět a nabízet jako součást své platformy Connexive. Ta sbírá a analyzuje data od zařízení, přístrojů a automobilů.

Malá zařízení budou využita hlavně v domech, podnikových budovách a jiných stavbách a budou připojena ke klíčovým konstrukčním bodům těchto budov. Budou zaznamenávat pohyb během častých malých zemětřesení v Japonsku. A to i těch, která lidé ani nedokáží postřehnout. Následná analýza shromážděných dat pomůže lépe odhadnout, jak dokáže ta která budova odolávat větším otřesům.

Data mohou být podle zástupců společnosti využita k nalezení slabin budov, k výrobě map nejbezpečnějších míst k úkrytu během velkého zemětřesení nebo k odhadu poškození, pokud by nějaké místo nevydrželo.

Společnost vydala v Japonsku platformu Connexive minulé září. V únoru oznámila partnerství s francouzskou firmou Transatel, s jejíž pomocí by chtěla proniknout i na evropský trh. NEC dále přislíbila přidat v prosinci do své nabídky i službu měřící radiaci včetně venkovních senzorů napájených sluneční energií.

Japonská vláda opakovaně varovala před velkou pravděpodobností, že Tokio a přilehlé oblasti zasáhne silné zemětřesení. Potenciální kupci nemovitostí z řad jednotlivců i podniků také nyní více hledí na pevnost budov a jejich odolnost proti zemětřesení. Minulý rok zasáhlo východní pobřeží země obrovské zemětřesení o síle devět stupňů Richterovy škály. Mnohem větší škody s horšími následky ale způsobily vlny cunami, které následovaly nedlouho po zemětřesení.

Byl pro vás článek přínosný?