Hlavní navigace

NEC uvádí MultiSync 24WMGX3

19. 10. 2008

Sdílet

Společnost NEC Display Solutions uvádí na trh nový multimediální 24“ monitor MultiSync 24WMGX3, který je vybaven LCD panelem AMVA, jehož hlavní předností je vysoký kontrast a dobré pozorovací úhly.

24WMGX3 je monitorem vyšší střední třídy, který je vybaven AMVA panelem. Tyto panely jsou známé výborným podáním černé i výtečnými pozorovacími úhly. Na druhou stranu nedosahují v některých parametrech obrazu kvalit IPS obrazovek a na druhou stranu ani rychlosti levnějších TN panelů.

Již první pohled na monitor prozradí, že je cílen pro multimediální použití. Elegantní černé lakované provedení je v dnešní době velmi populární, a to navzdory tomu, že je doslova magnetem na prach a jiné nečistoty. Naštěstí samotná obrazovka je matná, takže nehrozí problémy s odrazy a odlesky jako je to u lesklých obrazovek.

Monitor disponuje širokou nabídkou konektorů – analogovým D-sub, digitálním DVI-D, dvěma HDMI, S-Video a kompozitním. To by mělo uspokojit i ty nejnáročnější uživatele. K tomu všemu je na přední straně velmi praktický 3,5 mm audio výstup na sluchátka.

Výrobce slibuje kontrastní poměr 1000:1, dobu odezvy slušných 6 ms a maximální jas 500 cd/m2. To poslední číslo mi ovšem dělá starosti. Jde o to, aby monitor uměl také dosáhnout dostatečně nízkého jasu, aby vás při práci s ním nebolely oči. Ještě jsem totiž neslyšel o někom, komu by připadal jeho LCD monitor málo světlý, naopak lidí s monitory příliš jasnými je nepočítaně.

Není zatím jasné, jestli je 24WMGX3 monitor s rozšířeným barevným prostorem („wide-gamut“), nicméně se zdá, že nikoli, že je to monitor zobrazující standardní sRGB barvy, což by bylo rozhodně velkou výhodou v době, kdy výrobci sice dávají na trh stále více wide-gamut monitorů, ale operační systémy a grafické karty s tím většinou neumí správně pracovat, takže mnozí uživatelé mají na svých monitorech přesycené červené a zelené barvy, aniž by s tím šlo povětšinou něco udělat.

Výrobce slibuje inteligentní chování monitoru včetně senzoru pro automatickou regulaci jasu dle okolního osvětlení a volbu režimu dle zobrazovaného obsahu, tedy zda jde o text, video, či hry. Mezi další vymoženosti monitoru patří obraz v obraze (PIP), integrované reproduktory (2 x 5 W) a dálkové ovládání.

Škoda, že NEC nevybavil monitor plnohodnotným výškově a směrově stavitelným stojanem, i když ten použitý má alespoň možnost regulovat výšku až v rozmezí 6 cm.

Doporučená počáteční cena monitoru je stanovena na 23 600 Kč včetně daně, což se zdá být poměrně hodně. Na druhou stranu k tomu NEC dává tříletou záruku a servis s odvozem monitoru „ode dveří“ a opět jeho vrácení na místo používání.

NázevNEC MultiSync 24WMGX3
Technologie paneluAMVA LCD, 24’’
Pozorovací úhel178° hor./vert. (při kontrastním poměru 10:1)
Doporučené rozlišení1920 x 1200 při 60Hz
Jas500 cd/m˛
Kontrastní poměr1000:1
Doba odezvy6 ms (šedá-šedá, s overdrive), 16 ms (černá-bílá)
Počet barev16,77 miliónu
VstupyAnalog: 1 x Mini D-sub; 1 x S-Video; 1 x Composite, Digital: 1 x DVI-D (HDCP); 2 x HDMI
Stojan6 cm výškově nastavitelný
Možnosti nastaveníPicture mode; DV mode; IV mode; ECO meter; Illuminance sensor; Auto adjust; Expansion mode; Picture border; Aspect mode; PIP; DVI mode; OFF timer
Speciální vlastnosti a funkcepodpora sRGB; Multi-functional display features
Barevné provedeníČerný s černým lakovaným rámečkem

Byl pro vás článek přínosný?