Hlavní navigace

Nedostatek čipů by neměl zabránit PC trhu v růstu

28. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Huawei
Globální nedostatek komponent se dle IDC týká zejména těch levnějších součástek. Výroba počítačů tak nejspíš ohrožena není.

Globální nedostatek čipů by neměl mít v letošním roce výraznější dopad na PC trh, jemuž je odhadován dokonce růst, a to zhruba o 18 %, uvádí report analytické společnosti IDC. Dle něj se polovodičová krize segmentu notebooků a stolních počítačů už příliš netýká, byť připouští, že růst mohl být v letošním roce i vyšší, přesahující klidně 20 %.

Dle studie stávající nedostatek ovlivňuje hlavně produkty spoléhající na starší technologie čili nikoliv produkci CPU, jejichž přední výrobci využívají nejmodernější technologické procesy.

„Sice neřešíme, jak moc je trh s polovodiči v současnosti zasažen, ale je pravda, že trh s PC je v globálu hodně odlišný v porovnání s roky před pandemií,“ zmiňuje jeden z autorů studie, Ryan Reith. Ještě předloni dle něj trh trpěl nedostatkem CPU a zčásti také nedostatkem paměťových modulů, dnes jsou problematickým zbožím levnější integrované okruhy vyráběné 40nm technologií či starší.

příloha_ovladnete_sva_data

Zčásti i proto, že většina investic jde do modernějších technologií a výroby mikroprocesorů, které mohou být prodány s vyšším ziskem. I z toho důvodu výrobci procesorů jako Intel apelovali na vládní investice, které by průmyslu dodaly nový impuls a podnítily výzkum.

Co se týče dalšího vývoje, IDC odhaduje, že některé dnes nedostatkové komponenty, začnou být vyráběny ve větším množství začátkem třetího kvartálu, vyrovnání poptávky a nabídky však neočekává dřív než v první polovině příštího roku. V takovém vývoji by sice mohli hledat úlevu výrobci počítačů, ale například automobilový průmysl bude krizí ovlivněn nejspíš o něco déle.

Byl pro vás článek přínosný?