Hlavní navigace

Nedostatek virtuální paměti lze vyřešit, ale něco za něco - 3.díl

14. 2. 2015

Sdílet

 Autor: © Andrey Sukhachev - Fotolia.com
Možná se vám už také někdy stalo, že se vám ve Windows objevila zpráva o nedostatku virtuální paměti. A možná vás toto hlášení tak trochu vyděsilo a rádi byste věděli, co se s tím dá dělat, resp. jak tento problém vyřešit.

Virtuální paměť používají všechny soudobé operační systémy, přičemž ji obvykle spravují samy, tudíž se uživatel vůbec nemusí o nic starat. Výjimkou není ani operační systém Windows.  V případě potíží ovšem samozřejmě můžete do konfigurace virtuální paměti zasáhnout i vy sami. Seznamte se s možnostmi konfigurace virtuální paměti ve svém počítači!

 

Předcházející díl

Výkon a zabezpečení

Operační systém Windows dokáže spravovat stránkovací soubory na různých jednotkách, i když ve výchozím nastavení má stránkovací soubor pouze jednotka C:. Ovšem žádný výrazný rozdíl v tom nehledejte. Pokud vytvoříte odkládacích souborů více, budou chovat jak jeden velký stránkovací soubor.

Rychlost však není jediným problémem virtuální paměti. Citlivá data, která jinak důsledně šifrujete, se mohou v odkládací souboru vyskytovat nezašifrovaná. Není sice příliš pravděpodobné, že by se průměrný uživatel zabýval hledáním citlivých dat právě v odkládacím souboru, nicméně pro polici či NSA by to už mohlo být zajímavé.

Problém s výkonem odkládacího souboru se dá téměř potlačit tím, že umístíte odkládací soubor nikoliv na klasický pevný disk, ale na disk SSD. Je tu však jiný problém: disky SSD mají omezený počet zápisů, takže umístění odkládacího souboru na disk SSD může vést ke zkrácení životnosti tohoto disku SSD.

CS24

Pokud máte na počítači disk SSD, možná budete chtít používání virtuální paměti úplně zakázat. Virtuální paměť zakážete v dialogovém okně Virtuální paměť tak, že vyberete disk, na kterém se odkládací soubor virtuální paměti nachází, a poté vyberete položku Nepoužívat stránkovací soubor a stisknete tlačítko Nastavit.

Pokud ale zakážete používání virtuální paměti, pak počítejte s tím, že budete moci na počítači v jednom okamžiku spustit pouze omezený počet programů o omezené velikosti. Na druhou stranu – za pokus to stojí. Pod časem zjistíte, že vás toto nastavení příliš omezuje, pak můžete používání virtuální paměti opět povolit.

Byl pro vás článek přínosný?