Hlavní navigace

Need for Speed: Carbon

27. 9. 2006

Sdílet

Nový silniční zákon je sice značně kontroverzní, ale jedno se zákonodárcům upřít nedá - snaží se naše silnice učinit bezpečnějšími. Naivkové. Asi nikdy nehráli Need for Speed od Electronic Arts.

Jedna z nejprodávanějších závodních sérií Need for Speed od Electronic Arts měla vždy punc nelegálních závodů, ale teprve poslední díl s podtitulem Most Wanted spojil všechny prvky automobilového podsvětí dohromady. Nezákonné závodění, honičky s policií, vyhrávání automobilů na poražených socích a nezbytný tuning, to vše se hráčům líbilo. A chlapci z EA to dobře vědí. Nový díl série NfS proto bude většinu osvědčených ingrediencí obsahovat a přidá i něco navrch.



Nejzásadnější novinkou by měl být management závodnického týmu. Ano, čtete dobře, už nebudete hrát za osamoceného silničního piráta, kterému jen občas někdo podá pomocnou ruku. Až si závoděním vybojujete určitou prestiž, založíte si vlastní tým a budete si moci přizvat na pomoc partičku spoluzávodníků. A nejen těch, k ruce vám může být třeba i šikovný mechanik. Vaši svěřenci by se měli postupem času zlepšovat a v RPG stylu zvyšovat své dovednosti. Carbon tak nebude jen o závodění (i když to samozřejmě bude dále základem celé hry), ale trochu i o vedení týmu. A to by mohlo být zajímavé.



Proměnou by mělo projít i prostředí, ve kterém se budou nelegální závody pořádat. Hlavní atrakcí by měly být honičky v serpentinách lemujících kaňony a horské srázy; dovedete si asi sami představit, že silnička vinoucí se mezi kopci vyžaduje úplně jiný styl jízdy než široké městské silnice. Ovšem i na ty dojde, městského prostředí si také užijete dosyta. Mapa herního světa by měla být opět o něco větší než v předchozím díle a úctyhodný bude podle všeho i počet závodů, nicméně nebudete muset absolvovat zdaleka všechny už výše jsme zmínili, že budete mít v týmu několik kolegů závodníků, kteří se mohou o ty méně prestižní podniky postarat. Závodění vám pochopitelně budou ztrpčovat policisté, kteří si na rychlou jízdu v plném provozu moc nepotrpí, ale role a obtížnost honiček s policií by měla být menší než v případě titulu Most Wanted, který byl na veselých hrátkách s muži zákona přímo postaven. Znalcům série asi ani nemusíme připomínat, že se bude jednat spíše o arkádové závodění než o automobilovou simulaci, díky tomu půjde o opravdu adrenalinovou záležitost s maximálně rychlými závody.



V duchu série Grand Theft Auto si navíc postupně budete díky vyhraným závodům podmaňovat různé části města, což se projeví třeba v lepších cenách v obchodech s auty či jednotlivými díly. Tuning a moding by měl být přitom opravdu bohatý dostupné zdroje zatím hovoří až o stovce různých modelů aut, vzhledem k obrovskému počtu tuningových doplňků se pak nabízí téměř nekonečné množství variant závodních strojů.



Po grafické stránce se nemusíme obávat žádného "béčka" hry ze série Need for Speed tradičně patří k tomu nejlepšímu, čím lze v oblasti závodních her potěšit oko. Kromě propracovaného prostředí bychom se měli dočkat i zničitelných objektů, jako je například svodidlo na kraji serpentin. Autoři také dobře vědí, že k burácejícím motorům patří sličné děvy i v tomto případě si proto pozvali na pomoc modelku, konkrétně Emmanuelle Vaugier, která se objevila například v seriálu Smallville či v thrilleru The Saw II. Ještě dodejme, že hra je připravována pro všechny myslitelné herní platformy kromě pécéčkářů si tak budou moci zazávodit i majitelé konzol Xbox, Xbox 360, PlayStation 2, PlayStation 3, Nintendo GameCube, Nintendo Wii i handheldů GameBoy, Nintendo DS a Sony PSP.

Byl pro vás článek přínosný?