Hlavní navigace

Need for Speed: ProStreet

1. 12. 2008

Sdílet

Tentokráte bez policistů, zato s několika novinkami. Pouliční závodění je jistě lákavým žánrem a vydavatelé s...


Tentokráte bez policistů, zato s několika novinkami.
Pouliční závodění je jistě lákavým žánrem a vydavatelé série Need for Speed jsou si toho vědomi. Letošní díl jde částečně v ideových šlépějích svých předchůdců, zároveň se ale od minulých dílů v mnoha směrech odlišuje. Tak třeba nebudete jezdit v rušném městském provozu, tím pádem si neužijete honiček s policisty. Tady totiž nejde o nelegální závody, ale „jen“ o souboje nadupaných kár na silničních okruzích, což s sebou zase na druhou stranu přináší i návrat do míst mimo městské ulice a jízdu otevřenou krajinou, jak ji známe zejména ze starších dílů série.
Kariéra je postavena na seriálu závodů, přes které se budete prokousávat až k vysněnému titulu Krále silnic. Je to trochu klišé, ale budiž. Hra příjemně překvapuje širokou paletou herních režimů a typů závodů – můžete se těšit na klasické okruhy nebo závod na trati z bodu A do bodu B, ale také na rovinky s manuálním řazením (již dříve použitý Drag) nebo třeba někým oblíbený, jinými nenáviděný Drift, čili projíždění trati smykem. Soutěžit budete také v nejrychlejším projíždění jednotlivých úseků trati, nebo třeba v co nejdelší jízdě po zadních kolech… Postupně si samozřejmě budete vylepšovat svůj vozový park a ke slovu přijde i oblíbený tuning. Autoři přicházejí v této oblasti se zajímavou novinkou – jde o možnost nastavit si auta na různé typy závodů vytvořením tzv. projektů. Trochu jiné jízdní vlastnosti totiž čekáte při klasickém závodě, a jiné třeba při smykování nebo projíždění rovinky s přesným manuálním řazením… Není to špatný nápad, tím spíše, že své projekty můžete sdílet s ostatními hráči přes internet.
Značka Need for Speed byla vždy synonymem pro arkádové závodění, které toho s reálnými jízdními vlastnostmi řízených aut nemá mnoho společného. Vývojáři v EA se letos rozhodli hranici arkádovosti překročit a koketují se závodní simulací. Zcela upřímně, nejsme si zcela jisti, jestli to byl správný tah. Při volbě nižší obtížnosti se toho v jízdním modelu oproti předchozím dílům mnoho nemění (na druhou stranu umělou inteligencí řízení soupeři jsou docela jelita a nepředstavují tak vážnější výzvu), ale na střední či nejvyšší stupeň je řízení o hodně těžší. Ale… Zvýšená obtížnost jaksi nejde ruku v ruce s realističtějším jízdním modelem, vše je prostě jen o dost těžší a tak nějak těžkopádnější. Navíc série NFS je vždy netrpělivě očekávána zejména virtuálními jezdci, kteří se chtějí pobavit a zajezdit si ve vysokých rychlostech, aniž by se museli na řízení pekelně soustředit. A to se v ProStreet ne vždy podaří. Na realističnosti hře přidává i postupné ničení auta při neopatrné jízdě; pokud mne paměť neklame, tak v rámci této série nabízel model poškození naposledy pátý díl s podtitulem Porsche Unleashed, a to už je pěkných pár let. I když k většímu příklonu k simulaci chybí výrazně ovlivnění jízdních vlastností – tady vás bourání bude mrzet hlavně proto, že auto musíte po závodě opravit, což stojí peníze, respektive opravné žetony.
Grafické zpracování je na velmi slušné úrovni, i když nejde o vyložený průlom. Potěší hlavně pestrost prostředí – v posledních dílech začala být jízda téměř výhradně v městských ulicích už trochu únavná. O modelu poškození již byla řeč, nevypadá špatně a v rámci posledních dílů jde určitě o krok kupředu. Samozřejmostí je podpora internetu, a to ve verzi pro PC i next-gen konzoly. Kromě toho, že můžete v různých disciplínách závodit s lidmi z celého světa, jsou tu i další vychytávky, jako třeba žebříčky nebo již zmíněné sdílení nastavení vašeho vozu. Jistě potěší kvalitní lokalizace herních textů do češtiny, což může neanglofonním hráčům usnadnit orientaci ve hře; zvlášť proto, že některá menu jsou jinak drobet nepřehledná.
ProStreet je nadprůměrný závodní titul, o tom není sporu. Zároveň je ale určitým zklamáním – od série NFS se přece jen čeká ještě o něco více. Snad se autoři příště vyvarují experimentálního balancování mezi arkádou a simulací a vytvoří zase hru, kterou si s chutí zahraje každý fanda akčních závodů.


KARIÉRA JE POSTAVENA NA SERIÁLU ZÁVODŮ, PŘES KTERÉ SE BUDETE PROKOUSÁVAT AŽ K VYSNĚNÉMU TITULU KRÁLE SILNIC.
závody automobilů 7.7
Výrobce: Electronic Arts
Vydavatel: Electronic Arts
Distributor v ČR: EA Czech
Lokalizace: titulky
Cena: 1 399?Kč (PC), 1 699?Kč (X360),
1 799?Kč (PS3)
Multiplayer: ano
www.ea.com/prostreet

Byl pro vás článek přínosný?