Hlavní navigace

Nejčastější problémy s PC a jak se s nimi vypořádat - 11. díl

14. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © lichtmeister - Fotolia.com
Dnešní část věnujeme aktualizacím Windows, systémové funkci Jedním prstem a odesílání příliš velkých příloh e-mailem.

Ačkoliv nás může elektronika neblaze překvapit něčím novým téměř denně, existuje několik častých problémů, s nimiž se setkal snad každý. Pojďme se podívat, jak nad nepříjemnostmi vyzrát.

 

1. dílProč se při startu PC automaticky spouští některé programy

2. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - záloha souborů

3. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - obnovení souborů, obovení systému z bitové kopie

4. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - lokalizace vadné komponenty, Proč potřebuji administrátorský účet pro smazání některých souborů?, Proč jsem dostal systém Windows napěchovaný nepotřebným softwarem?

5. dilProč se Windows automaticky restartuje bez mého svolení, Proč se můj systém nyní chová nestabilně po instalaci nových ovladačů?

6. dílMůžu vytáhnout flash disk bez „bezpečného odebrání“?, Kam zmizela moje stažená data?

7. dílProč jsou některé soubory skryté?, Proč se můj smartphone nenabíjí, když jej připojím k PC?, Proč nelze stejné video přehrát na všech počítačích?

8. dílProč můj počítač při zapnutí pípá?, Proč mají moje USB konektory rozdílné barvy?, Proč je ve složce s digitálními fotografiemi přítomný soubor Thmubs.db?

9. dílProč digitální fotoaparáty včetně těch ve smartphonech ukládají fotografie do složky s názvem DCIM?, Všiml/a jsem si podivného portu na svém počítači, k čemu slouží?, Z plochy mi zmizela ikona Koše, jak se k němu mohu dostat?, Odkud se v mém webovém prohlížeči vzali všechny panely nástrojů a jak se jich zbavím?

10. dílJak se na můj počítač dostal QuickTime a potřebuji ho vůbec?, Proč nemůžu otevřít .docx dokument, i když mám nainstalovaný Microsoft Word?, Proč za sebou některé programy nechávají soubory a složky, i když jsem je odinstaloval?, Proč se Adobe Reader a Java aktualizuje tak často? Musím aktualizace povolovat?

11. dílJe nezbytné aktualizovat Windows?, Proč mi Windows stále nabízí „funkci Jedním prstem“?, Proč nemůžu poslat některé soubory přes email?

 

23) Je nezbytné aktualizovat Windows?

Přivodilo vám dlouhodobé soužití s operačním systém Windows pocit, že musíte neustále instalovat aktualizace, odklikávat bezpečnostní vyskakovací okýnka a restartovat počítač? Nemůžeme, než vám dát za pravdu, nicméně vzhledem k neuvěřitelně rychle se rozvíjejícím digitálním technologiím a šíření nových škodlivých programů jsou aktualizace zkrátka nezbytné. Nehledě na to, že platforma Windows představuje hotový magnet pro útočníky a škodlivý kód, neboť tento OS využívá drtivá většina počítačových uživatelů.

Notná část aktualizací, jež do vašeho systému dorazí prostřednictvím integrované služby Windows Update, se týká bezpečnosti systému nebo instalovaného softwaru. Microsoft pravidelně záplatuje objevené zranitelnosti, doplňuje databázi známého malwaru anti-spywarového programu Windows Defender a antiviru Security Essentials, zvyšuje bezpečnost kancelářského balíku Office apod.

Jinými slovy, odpověď zní jednoznačně ano, přes všechny nepříjemnosti s tím spojené byste měli pravidelně aktualizovat svůj systém. Podívejte se také na pátý díl workshopu, kde jsme si ukázali, jak přizpůsobit Windows Update tak, aby automaticky nerestartoval počítač a nepřipravil vás tak o rozdělanou neuloženou práci.

windows update

24) Proč mi Windows stále nabízí „funkci Jedním prstem“?

Setkali jste se již někdy s nenadálým otevřením dialogového okna, jež se vás dotazovalo na povolení funkce Jedním prstem? Odkud se okno vzalo a k čemu že je nabízená funkce vůbec dobrá? Zmíněné okno se zobrazí tehdy, když (omylem či schválně) pětkrát po sobě stisknete klávesu Shift. Funkce je navržená pro uživatele, kteří mají specifický požadavek na používání klávesnice a chtějí si zjednodušit práci.

Funkce se týká klávesových zkratek. Uvažme příklad, kdy chcete využít klávesovou zkratku například pro kopírování a vložení. Normálně byste museli současně stisknout Ctrl+C a Ctrl+V. Funkce jedním prstem se však postará, že se bude vybraná klávesa (v našem případě Ctrl) chovat jako stisknutá a vy můžete pouze mačkat příslušná písmena ovlivňující akci zkratky. Jiným příkladem je práce v textovém editoru, kdy můžete s výhodou využít klávesy Ctrl, Shift nebo jejich kombinaci ve spojení s šipkami pro rychlou navigaci v textu či označování.

Pakliže o funkci nemáte zájem a nepřejete si, aby se vám dialogové okno s nabídkou zobrazovalo při pětinásobném stisku klávesy Shift, můžete tuto funkci zcela zakázat. Ocení to například hráči počítačových her, kteří se při „šílených“ klávesových kombinacích mohou s dialogovým oknem funkce Jedním prstem často setkat.

Otevřete ovládací panel Usnadnění přístupu (Start -> Ovládací panely -> Usnadnění přístupu), vyberte Usnadnit používání klávesnice a v sekci Usnadnit psaní vyberte Nastavit funkci Jedním prstem. Zde již pouze odškrtněte volbu Zapnout funkci Jedním prstem poté, co bude pětkrát stisknuta klávesa Shift a máte vystaráno.

funkce jednim prstem

25) Proč nemůžu poslat některé soubory přes email?

Chtěli byste poslat kolegovi fotografie či video z dovolené, ale email vás prostě nenechá? Pravděpodobně se jedná o příliš velkou přílohu, jejíž odeslání emailová schránka zkrátka nepodporuje. Většina mailových serverů omezuje velikost odchozích i příchozích příloh na danou velikost, často okolo 10 MB, což není pro multimédia právě ideální.

Kupříkladu freemail nejnavštěvovanějšího českého portálu Seznam.cz omezuje přílohu na 13 MB, reálně však odešlete ještě méně, neboť se uvažuje velikost celé zprávy. Podobně je na tom Centrum.cz s 15MB přílohami, o něco lépe pochodíte s Gmailem, kde lze odeslat až 25 MB.

seznam

Nejrozumnějším způsobem pro odesílání velkých balíků dat je přesto využití některého filehostingového serveru, který vám umožní zdarma uložit až stovky megabajtů. V samotném emailu pak již pošlete pouhý odkaz na uploadovaná data. Vybírat můžete například z českých serverů Ulozto.cz, Leteckaposta.cz, Uschovna.cz a dalších, nebo dejte šanci zahraničním službám typu Dropbox či Google Drive, jež vám umožní uložená data sdílet.

CS24

 

V příštím díle se podíváme, jak využít výho služby Google Drive.

Byl pro vás článek přínosný?