Hlavní navigace

Nejčastější problémy s PC a jak se s nimi vypořádat - 14. díl

22. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © strixcode - Fotolia.com
Dnešní díl workshopu věnujeme některým užitečným a nejpoužívanějším klávesovým zkratkám operačního systému Windows 7.

Ačkoliv nás může elektronika neblaze překvapit něčím novým téměř denně, existuje několik častých problémů, s nimiž se setkal snad každý. Pojďme se podívat, jak nad nepříjemnostmi vyzrát.

 

1. dílAutomatické spouštění programů

2. dílZáloha souborů

3. dílObnovení souborů, obovení systému z bitové kopie

4. dílLokalizace vadné komponenty, Mazání souborů, Nepotřebný SW

5. dilAutomatický restart, Vadné ovladače

6. dílBezpečné odebrání, Stažená data

7. dílSkryté soubory, Nabíjení smartphonu, Přehrávání videí

8. dílKontronlí zvukové signály, USB konektory, Thmubs.db

9. dílDCIM, Porty, Ztracený Koš, Panely nástrojů v prohlížeči

10. dílQuickTime,  DOCX, Odinstalace programů, Aktualizace Adobe Reader a Javy

11. dílAktualizace Windows, Funkce Jedním prstem, Přílohy e-mailu

12. dílGoogle Drive?

13. dílNastavení synchronizace Google Drive, Dropbox

14. díl - Klávesové zkratky

 

30) Které z přehršle klávesových zkratek stojí za zapamatování

Windows 7 je pravděpodobně zatím nejpřátelštější verze, co se klávesových zkratek a zpříjemnění ovládání týče. Bez jediného kliknutí myší můžete minimalizovat okna, spustit aplikaci, povolit externí displej a mnoho dalších funkcí. S mnoha možnostmi však přichází na scénu problém s učením se zkratek, jež mohou být užitečné, avšak při zřídkavém používání těžko zapamatovatelné. Jakmile však vybrané klávesové zkratky přijmete do své denní rutiny, zrychlíte si práci se systémem a nebudete nad jejich použitím muset vůbec přemýšlet. Podívejme se na nejužitečnější zkratky.

 

Vyhledat a spustit: Win

Tato klávesová zkratka (lépe řečeno jediná klávesa) se objevila již ve Windows Vista. Stisknutím klávesy Win otevřete menu Start, kde můžete ihned začít vepisovat jméno hledaného souboru, adresáře, nástroje nebo programu. Ať už hledáte ovládací panel, dokument ve Wordu nebo chcete spustit hru, vepište pouze prvních několik znaků z názvu a následně šipkami a Enterem vyberte ze seznamu nalezených kandidátů.

vpas

Minimalizace (téměř) všech oken: Win + Home

Tato klávesová kombinace minimalizuje všechna otevřená okna kromě toho, jež máte právě před sebou. Zajisté se jedná o pohodlnější způsob, než „otrocké“ klikání na každé z otevřených oken. Opětovným stiskem zkratky se všechna okna zase maximalizují.

 

Zprůhlednění oken: Win + mezerník

Jedná se o klávesový ekvivalent k najetí myší na tlačítko umístěné vpravo dole v systémové liště. Funkce se vám může hodit v případě, kdy se potřebujete podívat na plochu (například kvůli widgetu), ale nechcete kvůli tomu minimalizovat všechna okna. Po stisknutí zkratky držte klávesu Win tak dlouho, dokud si přejete mít okna průhledná.

pruhlednost

Rychlé spuštění aplikací: Win + (1-9)

Windows 7 umožňuje připnout ikony programů na systémovou lištu jakožto možnost rychlého spuštění. Jednotlivým ikonám (počínaje té nejblíže tlačítka Start) jsou vzestupně přiřazena čísla od 1 do 9, jejichž pomocí můžete aplikace spouštět. Použijte klávesovou zkratku Win + číslo (1-9) odpovídající dané aplikaci.

 

Rychlé spuštění aplikace: volitelná klávesová zkratka

Stejně jako Vista i Windows 7 umožňuje zadání vlastní klávesové zkratky pro spuštění libovolného programu. Klikněte pravým tlačítkem na ikonu vybrané aplikace, zvolte Vlastnosti a klikněte myší do pole klávesová zkratka. Stiskněte vaši klávesovou zkratku (vepíše se do pole) a potvrďte nastavením tlačítkem OK.

 

Uspořádání oken: Win + vlevo/vpravo

Toto je skvělá klávesová zkratka především pro majitele širokoúhlých monitorů, jež využijí funkci zobrazení dvou vertikálně rozložených oken. Klávesová zkratka umístí otevřené okno na pravou respektive levou polovinu obrazovky.

okna

 

Přeneste gadgety do popředí: Win + G

Gadgety operačního systému Windows 7 mohou být umístěny prakticky kdekoliv, tudíž mohou být snadno zakryty ostatními okny. Již jsme si ukázali klávesovou zkratku Win + mezerník, jež nám dává rychlý náhled na plochu. Můžete se však dostat do situace, kdy potřebujete současný náhled na otevřené okno i gadget současně. Tehdy si jistě vzpomenete na zkratku Ctrl + G.

 

Snadno dosažitelná lupa: Win + +/-

Windows 7 umožňuje zvětšení obrazu zobrazení místa, kde máte umístěný kurzor. Stiskněte zkratku Win + + pro přiblížení nebo Win + - pro oddálení.

lupa

Nastavení prezentace: Win + P

Dobrá zpráva pro uživatele, jež se často více či méně úspěšně snaží přimět Windows ke spolupráci s projektory. Klávesová zkratka aktivuje panel nastavení monitoru, v němž můžete volit mezi duplikací zobrazení na monitor i projektor, rozšíření plochy či povolení obrazu pouze na projektoru.

projektor

Tvorba nové složky: Ctrl + Shift + N

Jakkoliv je proces tvorby nové složky triviální, stále obnáší několik kliků myší, které můžete snadno nahradit jedinou zkratkou. Klávesová kombinace funguje při otevřeném okně Průzkumníka Windows. Jakmile se nová složka objeví, pouze vepište její název a potvrďte klávesou Enter.

soutez_casestudy

 

V příštím závěrečném díle workshopu se podíváme, jak rozeznat bezpečné webové stránky, jak si poradit se soubory .DAT a jak sloučit více PDF dokumentů do jednoho.

Byl pro vás článek přínosný?