Hlavní navigace

Nejčastější problémy s PC a jak se s nimi vypořádat - 5.díl

23. 6. 2012

Sdílet

 Autor: Vital Che - Fotolia.com
V dnešním pokračování workshopu o nepříjemnostech, jimiž nás častují naše počítače, se podíváme na aktualizace Windows a problematické ovladače hardwaru.

Ačkoliv nás může elektronika neblaze překvapit něčím novým téměř denně, existuje několik častých problémů, s nimiž se setkal snad každý. Pojďme se podívat, jak nad nepříjemnostmi vyzrát.

 

1. dílProč se při startu PC automaticky spouští některé programy

2. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - záloha souborů

3. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - obnovení souborů, obovení systému z bitové kopie

4. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - lokalizace vadné komponenty, Proč potřebuji administrátorský účet pro smazání některých souborů?, Proč jsem dostal systém Windows napěchovaný nepotřebným softwarem?

5. dilProč se Windows automaticky restartuje bez mého svolení, Proč se můj systém nyní chová nestabilně po instalaci nových ovladačů?

6. dílMůžu vytáhnout flash disk bez „bezpečného odebrání“?, Kam zmizela moje stažená data?

 

 

5) Proč se Windows automaticky restartuje bez mého svolení

Na vině budou s největší pravděpodobností automatické aktualizace systému, jež jsou poměrně nevypočitatelné. Můžete na chvíli odběhnout od rozdělané práce a než se vrátíte, systém se stihne sám restartovat, aniž by bral jakékoliv ohledy na vaše spuštěné programy. Podobnému frustrujícímu zážitku se lze nicméně poměrně snadno vyhnout, zatrhnete-li počítači, aby si dělal, co se mu zachce.

Takovéto chování systému pramení z dobrého úmyslu pomoci méně dbalým uživatelům udržovat systém v aktualizovaném a bezpečném stavu, přičemž se vše z důvodu zvýšení komfortu děje automaticky. Nechcete-li však přijít o rozdělanou práci, je vhodné automatickou instalaci aktualizací zakázat.

1) Otevřete nabídku Start -> Ovládací panely -> Windows Update

2) Z levého panelu vyberte volbu Změnit nastavení.

3) Rozbalte menu Důležité aktualizace a vyberte možnost Stahovat aktualizace, ale dotázat se, zda mají být nainstalovány.

4) Změnu potvrďte tlačítkem OK.

windows update

Nyní se již Windows za Vašimi zády nerestartuje.

 

6) Proč se můj systém nyní chová nestabilně po instalaci nových ovladačů?

Přestože je rozumné stahovat a instalovat nové verze ovladačů pro hardwarové komponenty, můžete narazit také na aktualizaci, která váš systém učiní nestabilním nebo zpomaleným. Pokud k tomuto dojde, pokuste se v prvním kroku navrátit k předchozí verzi ovladače, kdy se ještě systém choval korektně. Pokud tuto možnost nemáte k dispozici, budete muset problematický ovladač odinstalovat úplně.

K čemu vlastně ovladač slouží? Jedná se o „kus“ programového kódu, který pracuje jako vrstva mezi fyzickým hardwarem (jako je hard disk, grafická karta, klávesnice apod.) a řídicím softwarem v podobě operačního systému. Přestože je jejich uživatelská instalace poměrně snadná, ve skutečnosti jsou hluboce integrovány do operačního systému a získají přístup k funkcím, ke kterým si běžný software ani nečichne.

Umíte si tedy představit, že pokud se ovladač nechová zcela, jak má, může v systému natropit pořádnou paseku. Například když Microsoft vydal operační systém Windows Vista, kritici jej pranýřovali za zpomalené chování a náchylnost k pádům. Microsoft tyto problémy důkladně prověřil a zjistil, že se ve většině případů jednalo právě o problémy způsobené ovladači.

Windows však uživatelům dává k dispozici několik triků, díky kterým se mohou s nezřízenými ovladači sami poradit. Microsoft představil jednoduchý způsob, jak se navrátit k předchozím verzím nainstalovaných ovladačů, či jak ovladač ze systému zcela vykázat, čímž získáte možnost opětovné instalace či instalace jiného ovladače.

 

Vrácení změn ovladače

1) Otevřete Start, vepište správce zařízení a potvrďte klávesou Enter.

2) Vyhledejte kategorii zařízení, která způsobuje problém. Například grafickou kartu naleznete v kategorii grafické adaptéry.

3) Vyberte patřičné zařízení, klikněte na něj pravým tlačítkem myší a zvolte Vlastnosti.

4) Přepněte na záložku Ovladač a klikněte na tlačítko Vrátit změny ovladače.

5) V dialogovém okně dotazujícím se na potvrzení zvolte tlačítko Ano, čímž se navrátíte k původnímu ovladači.

driver roll back

V tomto bodě Windows automaticky odeber aktuální ovladač a nainstaluje jeho původní verzi. Následně obdržíte notifikaci informující o proběhnutých změnách a žádost na restart počítače, který neprodleně prověďte.

 

Odinstalace ovladače

Pakliže si přejet kompletně odisntalovat ovladač, nejbezpečnější cesta vede přes vyhrazený odisntalační program, kterým by měl ovladač disponovat. Pokud jste ovladač původně instalovali prostřednictvím instalátoru (jedná se o případ většiny grafických a zvukových karet), můžete jej odisntalovat stejně jako kterýkoliv jiný program.

1) Otevřete menu Start -> Ovládací panely -> Programy a funkce.

2) V seznamu vyhledejte problémové zařízení, klikněte na něj v horní liště klikněte na tlačítko Odinstalovat.

Setkáte se však také s případy, kdy zařízení nedisponuje odinstalátorem, nebo se odinstalátor nezobrazí v seznamu programů. V tomto případě můžete využít Správce zařízení.

1) Otevřete Start, vepište správce zařízení a potvrďte klávesou Enter.

2) Vyhledejte kategorii zařízení, která způsobuje problém.

3) Klikněte na vybrané zařízení pravým tlačítkem myši a zvolte Odinstalovat.

4) Windows zobrazí doraz na potvrzení. Odinstalaci zahajte tlačítkem OK.

5) Po dokončení procesu restartujte počítač.

driver uninstall

Jakmile dokončíte návrat k původní verzi ovladače či úplnou odinstalaci, můžete se pokusit vyhledat na webu výrobce nejnovější verzi ovladače, stáhnout ji a nainstalovat. Jinou možností je vyzkoušet některou starší verzi, kterou jste využívali dříve a s níž nebyly žádné problémy.

CS24

 

V příštím díle workshopu si vysvětlímě, jak je to s bezpečným odebíráním flash disků a jiných paměťových úložišť, a jak přizpůsobit umístění stahování v některých nejpoužívanějších webových prohlížečích.

Byl pro vás článek přínosný?