Hlavní navigace

Nejčastější problémy s PC a jak se s nimi vypořádat - 9. díl

7. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © kraska - Fotolia.com
Dnešní díl věnujeme "fotografické" složce DCIM, konektorům a portům v počítačích, ztracenému Koši a nechtěným panelům v prohlížečích.

Ačkoliv nás může elektronika neblaze překvapit něčím novým téměř denně, existuje několik častých problémů, s nimiž se setkal snad každý. Pojďme se podívat, jak nad nepříjemnostmi vyzrát.

 

1. dílProč se při startu PC automaticky spouští některé programy

2. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - záloha souborů

3. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - obnovení souborů, obovení systému z bitové kopie

4. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - lokalizace vadné komponenty, Proč potřebuji administrátorský účet pro smazání některých souborů?, Proč jsem dostal systém Windows napěchovaný nepotřebným softwarem?

5. dilProč se Windows automaticky restartuje bez mého svolení, Proč se můj systém nyní chová nestabilně po instalaci nových ovladačů?

6. dílMůžu vytáhnout flash disk bez „bezpečného odebrání“?, Kam zmizela moje stažená data?

7. dílProč jsou některé soubory skryté?, Proč se můj smartphone nenabíjí, když jej připojím k PC?, Proč nelze stejné video přehrát na všech počítačích?

8. dílProč můj počítač při zapnutí pípá?, Proč mají moje USB konektory rozdílné barvy?, Proč je ve složce s digitálními fotografiemi přítomný soubor Thmubs.db?

 

15) Proč digitální fotoaparáty včetně těch ve smartphonech ukládají fotografie do složky s názvem DCIM?

Jistě jste si u svého fotoaparátu či smartphonu při kopírování fotografií do počítače všimli, že jsou všechny pořízené fotografie uložené ve složce pojmenované jako DCIM. Přemýšleli jste, co vlastně ono „DCIM“ znamená a proč se prostě nemohou fotografie ukládat například do složky „Fotky“ nebo jednoduše do kořenového adresáře paměťového média? Vysvětlení je poměrně jednoduché, za tímto chováním stojí stanovené standardy.

Zkratka DCIM pochází z anglického Digital Camera IMages, tedy digitální fotografie či obrázky a stala se standardem pro označení výchozího adresáře pro ukládání pořízených fotografií. Jedná se především o stanovení jednotné organizační struktury. Jakmile vložíte paměťovou kartu do fotoaparátu, zařízení si okamžitě složku DCIM vyhledá a pakliže ji nenalezne, automaticky vytvoří novou.

DCIM

Podobně jsou mnohé programy pro editaci digitálních fotografií navrženy tak, aby hledali složku s názvem DCIM na jakémkoliv připojeném paměťovém úložišti, což má zkrátit čas potřebný pro vyhledání obrázků a zabránit programu, aby importoval obrazová data, která nebyla pořízena vaším fotoaparátem.

 

16) Všiml/a jsem si podivného portu na svém počítači, k čemu slouží?

Jistě jste si někdy detailně prohlíželi nabídku konektorů svého notebooku či dokonce zadní stěnu PC. Zvláště u desktopů se můžete setkat s méně známými či používanými porty, které vás doposud nenapadlo využít. konektory slouží pro připojení různých zařízení, jako jsou periferie typu myš, klávesnice, monitor nebo mikrofon, audio sestavy, externích paměťových úložišť, počítač lze propojit s televizorem, herními konzolemi, či dokonce vyžadují anténní vstup pro příjem televizního signálu. Přečtěte si náš seriál Port sem, port tam, k čemu je všechny mám? a udělejte si v nich jasno.

konektor

17) Z plochy mi zmizela ikona Koše, jak se k němu mohu dostat?

Nemůžete-li na svém PC nalézt ikonu Koše, nezoufejte, poměrně snadno ji můžete na ploše opět zobrazit. Než se však dostaneme k samotnému řešení, je nutné si uvědomit, zda jste Koše vůbec původně na Ploše zobrazený měli. Často se setkáte s počítači, které mají zobrazení Koše ve výchozím nastavení zakázané a uživatelé se Koš ani nesnažili hledat, dokud nezjistili, že z něj potřebují získat nechtěně smazaná data. Může se však také stát, že si Koš omylem z plochy odstraníte, nebo za tímto problémem může stát některý program třetích stran. Jak se ke Koši dostat?

1) Uživatelé Windows Vista nebo 7 mají úkol snadný. Otevřete nabídku Start a vepište Zobrazit nebo skrýt běžné ikony na ploše.

2) Následně zaškrtněte políčko u všech ikon, které si přejete zobrazit, a potvrďte tlačítkem OK.

koš

3) Pokud tento úkon nezabral nebo používáte Windows XP, můžete využít nástroj Fix-it, který Microsoft zveřejnil pro automatické vyhledávání a opravování běžných chyb systému.

4) Otevřete stránku technické podpory Microsoftu a klikněte na tlačítko Fix it, čímž tento program stáhnete na disk. Následně jej spusťte a pokračujte podle intuitivního průvodce.

 

18) Odkud se v mém webovém prohlížeči vzali všechny panely nástrojů a jak se jich zbavím?

Jeden den webový prohlížeč bez problému funguje a další den je plný podivných lišt, vyskakovacích oken a běží pomaleji než dříve. Za instalací nechtěných toolbarů (panelů nástrojů či vyhledávacích lišt) stojí většinou škodlivý spyware nebo jste si mohli do prohlížeče toolbary nechtěně doplnit sami v rámci instalace některého programu třetích stran.

Pokud jste si například všimli panelu s názvem Super Internet Search nebo jemu podobným, na vině bude s největší pravděpodobností tzv. Drive-by download, tedy spyware, který se do vašeho počítače může stáhnout při návštěvě infikované webové stránky. Toolbary rozhodně nepoužívejte a počítač proskenujte některým anti-malwarovým nástrojem. Jak zatočit s malwarem si můžete přečíst například v našem seriálu Jak zbavit počítač škodlivého malware.

Jiným důvodem zanesení toolbarů do prohlížeče může být nepozornost při instalaci nějakého freewarového či sharewarového programu. V instalačním průvodci tedy není dobré bezhlavě klikat na Next, Next, Next, ale naopak se vyplatí být na pozoru a číst každou stránku, neboť volitelná instalace podobných nechtěných doplňku je vždy implicitně povolena a vy ji musíte odškrtnout. Pakliže jste otravný toolbar získali tímto způsobem, pravděpodobně jej budete moci snadno odinstalovat. Podívejte se do ovládacího panelu Programy a funkce (Start -> Ovládací panely) a pokuste se program vyhledat podle jeho názvu. Pokud uspějete, klikněte na něj a zvolte talčítko Odinstalovat.

CS24

 

V příštím pokračování se podíváme na program QuickTime, nekompatibilitu dokumentů .doc a .docx, odinstalaci programů a aktualizace některých důležitých programů.

Byl pro vás článek přínosný?