Hlavní navigace

Největší konkurenti v historii IT (1)

3. 12. 2018

Sdílet

 Autor: © Gor Grigoryan - Fotolia.com
Historie je plná rivality – ostatně bez ní by nebyl umožněn pokrok. Jenže intenzitě rivality dvou technologických gigantů se nejspíš nic nevyrovná. Podívejme se společně na největší konkurenty, které segment IT od svých počátků až dodnes poznal.

AMD versus Intel

Společnosti Intel i AMD fungují již desítky let. Byť byly obě firmy založeny koncem šedesátých let, rivalita mezi nimi se naplno rozhořela až o dvě dekády později. Zpočátku to mezi nimi fungovalo dobře. Intel a AMD uzavřely v roce 1976 smlouvu o sdílení licencí a v roce 1982 zase kontrakt o výměně technologií, neboť v IBM nechtěli mít Intel za svůj jediný zdroj čipů. Tento výrobce PC chtěl diverzifikovat svou síť dodavatelů mikroprocesoru x86, takže byla podepsána dohoda, která AMD poskytovala přístup k technologii čipů Intelu 286 druhé generace.

Vzájemný vztah se však začal hroutit v polovině 80. let, kdy Intel odmítl poskytnout AMD licenci ke svému mikroprocesoru 386. Podle AMD šlo o součást plánu konkurenta na vytvoření monopolu na poli PC čipů, a v roce 1987 tedy Intel obvinilo z porušení kontraktu, podepsaného o pět let dříve. AMD podalo návrh na arbitráž a tím započaly roky právních bitev mezi oběma firmami.

CS24

V roce 1995 se obě společnosti dohodly na urovnání všech vzájemných právních sporů na globální úrovni. Intel dostal 58 milionů dolarů, zatímco AMD získalo 18 milionů a věčnou licenci na mikrokód pro čipy Intel 386 a 486.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?