Hlavní navigace

Nejvíce mladých miliardářů je v technologiích

13. 7. 2021

Sdílet

 Autor: © auryndrikson - Fotolia.com
IT drtí ostatní průmyslová odvětví, ani bankovnictví nebo zdravotnictví se informačním technologiím nepřibližují.

V žebříčku mladých miliardářů, vzatých z žebříčku Forbesu ve věku 23 až 38 let (tedy skupina mileniálů) je celkem 28 miliardářů z oblasti technologické s celkovým jměním v hodnotě 255 miliard dolarů.

Až na druhém místě jsou finance a investice s 8 miliardáři s jměním v hodnotě 25 miliard dolarů, a poté následují obory jako automobilismus, móda a maloobchod, zdravotnictví a média, každé odvětví s 6 miliardáři.

V žebříčku mladých miliardářů hraje roli ještě také výroba, těžební průmysl, nemovitosti, energetika, pohostinství a v jednom případě také služby (blíže nedefinované. Bez mladých miliardářů jsou průmysl stavební, kasina a gambling, logistika, sport a překvapivě také telekomunikace, řazené v žebříčku mimo technologie.

Z celkem 78 miliardářů-mileniálů s celkovým jměním přes 418 miliard dolarů je jich 28 v technologiích a disponují hodnotou 255 miliard dolarů; tím suverénně překonávají jakoukoliv konkurenci.

Mezi desítkou nejbohatších miliardářů ve věku mileniálů je 7 z nich v technologiích, a kromě jednoho přesáhli všichni třicítku. Suverénně nejbohatší mezi mladými je Mark Zuckerberg s odhadovaným jměním 97 miliard dolarů.

Následuje Zhang Yiming (ByteDance), Dustin Moskovitz (Facebook a Asana) a Pavel Durov (VKontaktě a Telegram), všechno původně zakladatelé startupů. Poté následuje Lukas Walton, dědíc jmění amerického maloobchodního giganta Walmart, a Cheng Yixiao, tvůrce oblíbené čínské aplikace Kuaishou, u nás v podstatě zcela neznámé, jejíž hlavní konkurencí je v zahraničí známější TikTok.

Do žebříčku pronikl ještě Nathan Blecharczyk, tvůrce Airbnb, Bobby Murphy (Snapchat), Evan Spiegel (rovněž Snapchat), Sam Bankman-Fried, 29letý zakladatel kryptoměnové směnárny FTX a Agnete Kirk Thinggaard, dánská olympijská jezdkyně v drezuře koní a jedna z dědiček jmění společnosti Lego.

Osobností je dohromady 11, neboť 10. místo je dělené, Sam Bankman-Fried a Agnete Kirk Thinggaard mají stejné odhadované jmění (8,7 milionů dolarů).

CS24

Zajímavé je národnostní rozložení těchto 11 miliardářů. 7 z nich jsou Američané, 2 Číňané, 1 Rus a 1 Dánka. Je mezi nimi také pouze jedna žena, a to právě dánská dědička zlatého dolu kostiček jménem Lego.

Celková data o národnostech všech 78 mladých miliardářů jsou už daleko zajímavější. 33,3 % je z USA, 20,5 % z Číny, celých 10,3 % z Německa, 5,1 % z Ruska, Brazílie a Hong-Kongu, 3,8 % z Dánska a Austrálie, 2,6 % ze Švédska, Kanady a Irska a 1,3 % (tedy vždy jedna osoba) ze Spojeného království, Indie a Finska.

Byl pro vás článek přínosný?