Hlavní navigace

Křikem svůj počítač neurychlíte, naopak

6. 1. 2009

Sdílet

Pokus jednoho z techniků společnosti Sun ukazuje, že křikem nejenže nevylepšíte chod svého pevného disku, naopak ho můžete zpomalit. Pokud nevěříte, podívejte se na video na YouTube.

Patříte k lidem, kteří v rozčílení bouchají do stolu či do počítače či na nespolehlivou výpočetní techniku dokonce křičí? Napříště si dejte pozor, pevnému disku to totiž nedělá dobře. Ukazuje to pokus technika v datovém centru Sun Microsystems Fishworks. Ten si za cíl svého hlasitého projevu vybral skupinu rychlých disků.

CS24

Obrazovka monitorovacího počítače ukazuje počet chyb při čtení a zápisu registrovaných na disku (I/O errors). Vibrace vyvolané zvukem způsobují strmý nárůst těchto chyb, na které musí disk reagovat opětovaným pokusem o čtení či zápis, což logicky zvyšuje přístupovou dobu, tedy celou latenci, a tedy i zpomaluje disk a celý počítač. 

 
Takový pokus může vypadat spíše humorně a lidí křičících na počítač zase v reálném životě tolik nebude, nicméně jistě existuje dost lidí, kteří své počítače provozují v hlučném prostředí plném vibrací. Takoví by potom mohli zvážit přechod na SSD flash disky, jež jsou právě vůči vibracím mnohem odolnější.
 
Video na YouTube:



Byl pro vás článek přínosný?