Hlavní navigace

Nemocnice založené na AI už nabývají konkrétních rysů

20. 2. 2023

Sdílet

 Autor: © Minerva Studio - Fotolia.com
Takzvaná nemocnice budoucnosti vzniká v Holandsku – tamější lékařské centrum Erasmus MC spolu s firmami SAS a Microsoft vyvíjejí řešení, které má pomocí umělé inteligence výrazně zlepšit péči o pacienty. Na AI v nemocnici vsadila i tuzemská Datlowe.

V první fázi budování nemocnice jeden z projektů například pomocí algoritmu AI určuje, zda by pacienti po onkologické operaci měli zůstat v nemocnici, nebo by mohli být bezpečně propuštěni do domácí péče. To zvýší bezpečnost pacientů a umožní efektivnější využití kapacity lůžek.

Co si myslíte o nemocnici, která je postavená na AI technologiích?

Erasmus MC také založil Datahub, aby spojil obory z celé nemocnice, které spolupracují na vývoji modelu AI, poskytují technickou podporu při implementaci a pomáhají při problémech.

Vedení nemocnice Erasmus MC věří, že s podporou technologií, které přispějí k výraznému snížení administrativní zátěže a monitoringu stavu pacientů, budou mít sestry a lékaři více času na pacienty a jejich rodiny.

Umělou inteligenci do nemocnic má přinést i projekt české společnosti Datlowe. Její řešení Haidi je zaměřené na boj proti nemocničním infekcím a za pomoci algoritmů strojového učení a AI pomáhá analyzovat v nemocnicích zdravotnickou dokumentaci a zlepšovat prevenci.

Tato data následně interpretuje do podoby přehledu možných rizik způsobených infekcemi spojenými se zdravotní péčí.

CS24

Takzvané nozokomiální nákazy jsou typem infekcí vznikajících pobytem v nemocničním prostředí či chirurgickými zákroky. Tyto infekce jsou obvykle spojené s častými rezistencemi vůči klinicky používaným antibiotikům, a tedy náročnější léčbou.

Technologie Haidi už je nasazená v desítkách nemocnic, kromě Česka i třeba v Rakousku nebo na Slovensku.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?