Hlavní navigace

Nenechte si aktualizacemi Windows 10 ničit život! - 6.díl

9. 3. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.cz
Zakoupení nebo upgrade na Windows 10 Pro vám poskytne pro správu aktualizací operačního systému Windows 10 daleko více možností.

Předcházející díl

 

Aktualizace operačního systému Windows 10 nás obvykle překvapí v tu nejnevhodnější dobu. Nicméně v tomto operačním systému se nachází nastavení, pomocí nichž se dají aktualizace poměrně slušně spravovat.

Windows 10 Pro vám umožní odložit instalaci aktualizací (pokračování)

Jednou z nejzmatečnějších voleb je volba pro výběr doby, kdy mají být aktualizace nainstalovány. Zde jsou k dispozici dvě možnosti pro tzv. půlroční kanál: Semi-Annual Channel (Targeted) a Semi-Annual Channel. Tyto volby se vztahují k půlročním intervalům, kdy firmy obvykle dostávají aktualizace funkcí – například October 2018 Update for Windows 10.

Obecně vzato možnost Targeted znamená, že aktualizace funkcí dorazí ve stejný den nebo téměř ve stejný den, kdy byly vydány. Počítače v kanálu Semi-Annual Channel pak obdrž aktualizace později, konkrétně poté, co firemní IT oddělení poskytnou zpětnou vazbu a až Microsoft vydá opravy, které zacelí nalezené problémy. V případě kanálu Semi-Annual Channel není stanoveno žádné datum, do kterého budou aktualizace funkcí doručeny. Na druhou stranu se jedná o nejkonzervativnější řešení, pokud chcete Microsoftu zaručit volnost vydávat aktualizace funkcí, kdy chce.

Tato rozevírací nabídka vám umožní nastavit dobu, po kterou budete chtít odložit aktualizace funkcí nebo aktualizace „kvality“, které mohou obsahovat aktualizace zabezpečení

Pokud chcete, můžete si nastavit delší dobu. Ve spodní části okna uvidíte možnosti pro odložení aktualizací funkcí a aktualizací kvality. Microsoft daleko méně zajímá, kdy obdržíte aktualizace funkcí, protože ty můžete odložit až o celých 365 dnů. Bezpečnostní aktualizace neboli aktualizace kvality jsou daleko nezbytnější, a proto je možnost odložení daleko menší – maximálně 30 dní. Pokud se obáváte vydání nepodařené opravy systému, což se tu a tam stane, je odložení aktualizace pro vás tou správnou ochranou.

Poslední možnost se dá nazvat jakýmisi prázdninami pro aktualizace a opravy: jedná se totiž o pozastavení aktualizací. Nic zvláštního za tím nehledejte – ať cestujete do zahraničí, nebo se jen nechcete zabývat neočekávanými aktualizacemi na pracovní cestě či na prázdninách – aktualizace systému můžete zablokovat, a to až na celých 35 dní. A toto zablokování můžete neustále opakovat. Háček je v tom jediný – před opakovaným pozastavením aktualizací si musíte stáhnout a aktualizovat operační systém.

soutez_casestudy

Pokud se chcete mít před stahováním aktualizací funkcí na pozoru, pak použijte následující tipy!

Potíž v tom všem je ovšem jedna – operační systém Windows 10 je neustále se vyvíjející platformou a Microsoft tu a tam do operačního systému přidává, popřípadě odebírá nebo upravuje chování nejrůznějších funkcí. Může se tak docela snadno stát, že tip, který nyní funguje, bude ve ví tichosti v budoucnu operačního systému odebrán. V každém případě platí, že aktualizace Windows jsou pro vás i pro váš počítač přínosné. To, jak je Microsoft spravuje, není ideální a dá se samozřejmě vylepšit. Výše uvedené tipy tak můžete použít k tomu, abyste se s Microsoftem potkali někde uprostřed, takříkajíc na zlaté střední cestě.

Byl pro vás článek přínosný?