Hlavní navigace

Nešifrované Wi-Fi v Česku na vzestupu, ve světě je tomu naopak

7. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © AKS - Fotolia.com
Počet nezabezpečených přístupových bodů WLAN se v Praze vloni zvýšil na 48 %. Pokračuje tak ve vzestupném trendu v posledních třech letech (v roce 2010 37 % a 16 % v roce 2009).

Vyplývá to ze studie, kterou uveřejnila firma Ernst & Young. Praha se tak prý vzdaluje úrovni světových velkoměst, kde je běžně šifrováno více než 90 % přístupových bodů. V tomto ohledu Praha zaostává i za Bratislavou, kde je zabezpečeno 61 % přístupových bodů. Zejména v případě firem představuje přitom nedostatečně zabezpečený přístup jedno z nejzávažnějších podnikatelských rizik.
Cílem průzkumu bezpečnosti bezdrátových sítí bylo identifikovat a analyzovat Wi-Fi přístupové body ve vybraných částech Prahy, do průzkumu byly již počtvrté zahrnuty také výsledky měření v centru Bratislavy. Kromě sledování počtu a umístění bodů se průzkum zaměřil také na jejich zabezpečení a přenosovou rychlost.

„Změna trendu v oblasti zabezpečení může být způsobena nárůstem počtu přístupových bodů a hlavně relativně snadnou instalací zařízení pro technicky méně zdatné uživatele, kteří již ale neumí nastavit vyšší stupeň zabezpečení,“ hodnotí situaci Jan Fanta, partner oddělení podnikového poradenství a řízení rizik Ernst & Young.

V centru Prahy vzrostl počet přístupových bodů za poslední rok na 12 531 bodů, což představuje mírný 11% narůst oproti minulému roku (11 310 bodů). V Praze 1 a 2 zřejmě dochází ke snížení poptávky a tempo růstu se v porovnání s předchozími lety výrazně zpomalilo přibližně na celorepublikovou úroveň. V Bratislavě naopak poprvé klesl počet přístupových bodů z 2217 v roce 2010 na 2053.

Počet zabezpečených přístupových bodů byl opět vyšší než počet nezabezpečených. Počet zabezpečených bodů tedy roste, ale vzhledem k nárůstu počtu všech přístupových bodů jejich podíl klesá. Zatímco v období 2004 až 2008 trval rostoucí trend v aplikaci šifrování (2004 - 33 % zabezpečených přístupových bodů, 2009 - dokonce 84 % zabezpečených přístupových bodů), od roku 2010 úroveň zabezpečení Wi-Fi připojení klesá. V roce 2010 používalo nějaký způsob zabezpečení 63 % Wi-Fi připojení v centru Prahy, v roce 2011 už to bylo jen 52 %. Kvalita zabezpečení se od předchozích let příliš nezměnila. Nejrozšířenějším druhem šifrování zůstává zastaralé WEP, a to u 58 % zabezpečených přístupových bodů. V porovnání s minulým rokem došlo k 8% poklesu rozšíření jiného typu šifrování než WEP.

V posledních letech se snižuje také nárůst rychlosti. Pouze 5 407 přístupových bodů (43 %) bylo nastaveno na vyšší přenosovou rychlost než 11 MBit/sec (maximum pro specifikaci 802.11b). V rozporu s očekáváními se již druhý rokem nepotvrdilo, že nastane výrazně patrný přechod k vyšším maximálně podporovaným rychlostem přenosu (od sítí 802.11b k 802.11g).

příloha_ovladnete_sva_data

 

Další výsledky průzkumu

  • Z celkového počtu 12 531 detekovaných přístupových bodů v Praze je 1974 bodů typu hotspot, v Bratislavě je z celkových 2053 bodů 147 typu hotspot. Body hotspot jsou určeny pro přístup k internetu pro veřejnost, využívají je například internetové kavárny a obvykle nejsou zabezpečeny.
  • Během průzkumu bylo v Praze identifikováno více než 5 946 unikátních jmen sítí (SSID), v Bratislavě 1212 SSID.
  • Na základě porovnání map s lokalizací přístupových bodů průzkum v Praze identifikoval nejvýraznější nárůst mezi ulicemi Žitná a Vodičkova. V Bratislavě vykazovala výrazně vyšší hustotu než ostatní části města oblast kolem Kollárova náměstí a ulic Jesenského a Štúrova.

Byl pro vás článek přínosný?