Hlavní navigace

Neuhodnete, jaká je letos nejžádanější dovednost na trhu práce

28. 3. 2024

Sdílet

 Autor: Computerworld.cz s využitím Dall-E
Generativní umělá inteligence proměňuje způsob práce i to, co potřebují k tomu, aby práci získali.

Podle nové studie pracovních portálů a údajů ze vzdělávacího průmyslu se v důsledku zavádění generativní umělé inteligence změnil seznam nejvýznamnějších dovedností, které budou podniky v roce 2024 od zaměstnanců požadovat. 

K nahrazování zaměstnanců má genAI ještě daleko, je však připravena změnit způsob práce technologů a dalších pracovníků a umožnit jim, aby se více soustředili na kreativní úkoly, jako je vývoj produktů, a méně na všední úkoly, které lze automatizovat.

Důvěřujete firmám, které s vámi komunikují pomocí AI?

Platforma Upwork nedávno zveřejnila studii o výdělcích pracovníků na volné noze za rok 2023 a zjistila, že genAI a dovednosti v oblasti datové vědy a analytiky zaznamenávají „bezprecedentní“ růst důležitosti. Průzkum také ukázal, že freelanceři, kteří si osvojili práci s AI, mohou díky tomu dosahovat vyšších výdělků a vykonávat komplexnější a hodnotnější práci.

V žebříčku dovedností, po nichž poptávka roste nejrychleji, jsou v oblasti datové vědy a analytiky „genAI modelování“ (vývoj genAI aplikací, algoritmů či dolaďování existujících modelů) a strojové učení na prvních dvou příčkách. Mezi top požadovanými dovednostmi je uváděno také řízení IT projektů.

Dovednosti namísto formálního vzdělání

V posledních dvou letech zaměstnavatelé stále častěji odstraňují požadavky na vysokoškolské vzdělání a více se zaměřují na dovednosti uchazečů. Zaměstnávání založené na dovednostech klade důraz na pracovní zkušenosti, certifikace či reference. 

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Náboroví manažeři se také zaměřují na měkké dovednosti, a to dokonce více než na ty tvrdé. Podle viceprezidenta společnosti LinkedIn Aneeshe Ramana se do popředí kariérního růstu dostává také adaptabilita, která je základem najímání zaměstnanců na základě dovedností.

„Myslím, že v čase velkých změn, které právě prožíváme, si všichni nejvíce přejeme zjistit, jak jim porozumět, ale také zjistit, jak je zvládnout. Komunikace, kreativita a přizpůsobivost jsou dnes ještě cennější než dovednosti v oblasti umělé inteligence,“ tvrdí Raman. 

V roce 2024 přicházejí velké změny na pracovištích. Jste připraveni? Přečtěte si také:

V roce 2024 přicházejí velké změny na pracovištích. Jste připraveni?

Nedávný průzkum LinkedInu ukázal, že devět z deseti vedoucích pracovníků souhlasí s tím, že měkké dovednosti jsou důležitější než kdykoli dřív. A fakt je ten, že komunikace se letos na LinkedInu zatím umístila jako celkově nejžádanější dovednost.

V důsledku složitějšího pracovního prostředí vzrostly také potřeby v oblasti řízení projektů. „I když se zpočátku může předpokládat, že genAI tyto dovednosti nahrazuje nebo vytlačuje, z rozhovorů s klienty jsme zjistili, že genAI ulehčuje opakující se, všední pracovní zátěž a zvyšuje komplexnost toho, co mohou projektoví manažeři a asistenti dělat,“ uvádí Kelly Monahanová z platformy Upwork. 

Zejména dovednosti související se strojovým učením a datovou analytikou se v porovnání s loňským žebříčkem Upworku posouvají výše. Mít tyto dovednosti představuje příležitost pro freelancery, kteří ve svých pracovních postupech prý mnohem častěji využívají nástroje genAI.

Přizpůsobte se době, nebo zůstaňte pozadu

Scott Rogers, senior viceprezident pro strategii instruktorů a obsahu ve vzdělávací technologické společnosti Udemy, poznamenal, že i přes téměř rekordně nízkou nezaměstnanost došlo v posledních šesti měsících k výraznému nárůstu propouštění v technologickém průmyslu.

„Na trhu práce panuje stále větší konkurence, protože společnosti jako Apple, Google a IBM, které kladou důraz na technické dovednosti a zkušenosti, bojují o talenty, kteří drží krok s tempem změn v oboru,“ uvedl Rogers. „Klesající trvanlivost technických dovedností a nástup genAI vedly k tomu, že mnoho technologických odborníků, kteří se v současné době pohybují na trhu práce, musí dále investovat do neustálého zvyšování kvalifikace, a to nejen proto, aby získali svou další pozici, ale aby zůstali konkurenceschopní i v následujících letech.“

Devatero otázek cloudové strategie, na které si musí odpovědět každý IT lídr Přečtěte si také:

Devatero otázek cloudové strategie, na které si musí odpovědět každý IT lídr

Přijetí genAI mění stávající pracovní role a odpovědnosti. Podle Rogerse by do roku 2030 mohlo být v USA automatizováno až 30 % pracovní doby, přičemž zaměstnanci napříč různými profesními oblastmi budou využívat nástroje genAI k plnění opakujících se úkolů a přesměrování svého úsilí na strategičtější iniciativy. 

„Profesionálové bez ohledu na svou roli se musí orientovat v tom, které úkoly automatizovat, jaké nové dovednosti pěstovat a jak rozšířit ty stávající,“ řekl.

Podle Rogerse společnost Udemy zaznamenala prudký nárůst zájemců o kurzy genAI. Zpráva společnosti o globálních trendech ve vzdělávání a dovednostech pro rok 2024 odhalila, že ChatGPT je v celosvětovém měřítku nejkonzumovanější dovedností. Jen v loňském roce se do kurzů souvisejících s genAI u společnosti Udemy zapsalo více než 3,2 milionu lidí, což je nejvíce ze všech ostatních zápisů.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

„Stále více firem i jednotlivců přijímá fakt, že genAI bude převratnou technologií – a zvyšují si kvalifikaci, aby zajistili, že tento převrat bude pozitivním faktorem v jejich kariéře,“ řekl Rogers. „GenAI mění způsob, jakým pracujeme, a nově definuje dovednosti, které odborníci a organizace potřebují, aby uspěli.“

příloha_ovladnete_sva_data

Online vzdělávací platforma Coursera také zaznamenala nebývalou poptávku po osvojení si dovedností genAI. K dnešnímu dni v roce 2024 zaznamenala 408 000 zápisů do kurzů souvisejících s genAI; pro srovnání, ve stejném období v roce 2023 to bylo 4 700 zápisů.

„Firmy už dlouho považují praktické dovednosti, zkušenosti a oborové certifikace za klíčové faktory při rozhodování o přijetí do zaměstnání,“ uvedl Rogers. „Stále více společností klade větší důraz na rozvoj a ověřování dovedností a je flexibilnějších, pokud jde o formální požadavky na vzdělání. Stručně řečeno, dovednosti jsou bernou mincí na dnešním pracovním trhu.“

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?