Hlavní navigace

Neuralink a Synchron v souboji o použitelné neurální rozhraní

7. 2. 2024

Sdílet

 Autor: @ Depositphotos, agsandrew
Muskova společnost Neuralink na sklonku ledna poprvé implantovala člověku v rámci klinické studie neurální rozhraní, tedy interface propojující mozek s počítačem (BCI). Co to do budoucna znamená?

Zařízení typu BCI zaznamenávají a dekódují mozkovou aktivitu s cílem umožnit lidem ovládat telefony, počítače, robotické končetiny nebo invalidní vozíky pouze pomocí myšlenek.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

  • Pomocí jednotného nástroje pro všechny
    75 %
  • Pomocí nástrojů pro jednotlivé cloudy
    4 %
  • Pouze běžnými správními nástroji
    3 %
  • Nevyužíváme více cloudů
    18 %

Dalším vývojářem BCI je společnost Synchron, financovaná Bezosem a Gatesem, díky jejímuž neurálnímu rozhraní je například možné ovládat pomocí myšlenek chytrý telefon.

Společnost Neuralink je však zatím skoupá na informace a studie ani není registrována na webu ClinicalTrials.gov, spravovaném americkým Národním institutem zdraví, což bývá důležitá podmínka pro publikaci výsledků v lékařských časopisech. Technologie Neuralinku se zaměřuje na aktivitu jednotlivých neuronů a tento přístup vyžaduje elektrody, které se implantují do mozku.

Systém Neuralink je unikátní v tom, že je plně implantovaný a bezdrátový – což je u BCI, které zaznamenávají informace z jednotlivých neuronů, vůbec poprvé. Předchozí takové systémy musely být fyzicky připojeny k počítači prostřednictvím portu v lebce, což je rizikové hlavně kvůli infekcím.

Čip Neuralinku obsahuje 64 ohebných polymerových vláken, která mají 1 024 míst pro záznam mozkové aktivity, a to je podstatně více než u BCI společnosti Blackrock Neurotech, jediného dalšího systému, který je schopen zaznamenávat aktivitu jednotlivých neuronů a který už byl dlouhodobě implantován lidem.

Je umělá inteligence jen opakujícím papouškem? Přečtěte si také:

Je umělá inteligence jen opakujícím papouškem?

Neuralink současně vyvíjí robota, který bude zařízení do mozku zavádět. Neuralink uvádí, že dobrovolníci budou sledováni po dobu pěti let a během této doby bude kontrolována hlavně bezpečnost a funkčnost zařízení, které budou dobrovolníci používat několikrát týdně k ovládání počítače a následně hodnotit své zkušenosti.

Synchron už své pacienty sleduje od září

Konkurenční společnost Synchron oznámila vloni v září, že implantovala své zařízení prvním šesti pacientům v USA. To má lidem s těžkým ochrnutím (například s ALS – amyotrofickou laterální sklerózou), umožnit používat myšlenky k provádění každodenních aktivit, jako je například online komunikace.

Očekává se, že výsledky studie budou k dispozici koncem tohoto roku, po ukončení 12měsíčního sledování.

Společnost Synchron uvedla, že hlavním cílem studie proveditelnosti je posoudit, zda lze zařízení bezpečně implantovat pomocí endovaskulárního zákroku, tedy prostřednictvím mozkových cév (v tomto případě přes krevní cévu na povrchu motorické kůry mozku), což je minimálně invazivní zákrok.

CS24

Po implantaci má detekovat a bezdrátově přenášet motorické impulsy z mozku pacientů do různých zařízení.

V roce 2023 společnost Synchron také zveřejnila výsledky své první studie na čtyřech pacientech s těžkým ochrnutím, kterým byla implantována první generace neuroprotézy Stentrode, která potvrdila, že je možné zařízení tohoto typu používat k dlouhodobému přenosu nervových signálů z vnitřku cévy v mozku, aniž by se vyskytly závažné nežádoucí efekty.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?