Hlavní navigace

Nigerijec odsouzen za vniknutí do sítě NASA

5. 5. 2008

Sdílet

Adejumo začal se svými kriminálními aktivitami zhruba před dvěma lety. Nezaměřoval se nijak speciálně na NASA, ale na seznamovacích serverech hledal ženy, které se následně pokoušel přesvědčit k instalaci určitých programů.

Akeem Adejumo, 22letý nigerijský občan, byl soudem v Lagosu poslán na 18 měsíců za mříže za to, že přesvědčil zaměstnankyni NASA, aby si do pracovního počítače nainstalovala malware, který mj. kradl hesla.
Adejumo začal se svými kriminálními aktivitami zhruba před dvěma lety. Nezaměřoval se nijak speciálně na NASA, ale na seznamovacích serverech hledal ženy, které se následně pokoušel přesvědčit k instalaci určitých programů. Spyware rozesílal například pod záminkou zaslání své fotografie; k instalaci došlo automaticky po otevření „obrázku“. Od zaměstnankyně NASA se takto dostal jak k jejím soukromým údajům typu čísla social security number či řidičského průkazu, tak podrobně zmapoval i její pracovní činnost – podvodný software mu vyhotovil asi 25 000 screenshotů se „sejmutou“ obrazovkou počítače.
Dotyčná ale v rámci NASA neměla přístup k žádným citlivým informacím, takže uniklá data údajně nepředstavují pro NASA nebezpečí. V ohrožení (možnou krádeží identity) byla spíše samotná žena než její zaměstnavatel. Není známo, zda žena bude v rámci NASA za porušení bezpečnostní politiky nějak postižena nebo propuštěna.
Na případu je významná jeho „mezinárodní“ rovina, když se americké justici díky spolupráci s nigerijskými institucemi podařilo bez problémů dosáhnout odsouzení podvodníka v jeho vlastní zemi. Přeshraniční postih počítačové kriminality bývá často problematický až nemožný, čehož zločinci samozřejmě využívají.
NASA spyware rychle detekovala a kontaktovala policii. Podvodník používal účet na Yahoo, od něhož vyšetřovatelé zjistili přístupovou IP adresu, která odpovídala Nigerii.

Zdroj: Computerworld.com

Viz také:
Phisning v novém kabátu: Podvodníci vyhrožovali ředitelům soudem, naletělo 1 800 lidí
Muži se na Internetu nechají okrást více než ženy
Přes 4 roky vězení za krádeže identity v P2P sítích

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku