Hlavní navigace

Nokia chce zamíchat trhem smartphonů, Symbian bude open source!

25. 6. 2008

Sdílet

Společnost Nokia v úterý ohlásila, že plánuje koupit celou společnost Symbian, který vyrábí stejnojmenný operační systém pro chytré mobilní telefony. Dalším krokem pak má být uvolnění kódu Symbianu jako open source.

Společnost Nokia v úterý ohlásila, že plánuje koupit celou společnost Symbian, který vyrábí stejnojmenný operační systém pro chytré mobilní telefony. Dalším krokem pak má být uvolnění kódu Symbianu jako open source.

Finský mobilní gigant v současnosti vlastní 48 procent Symbianu a hodlá zaplatit 264 milionů eur (410 milionů dolarů) za jeho zbytek. Společnosti Sony Ericsson, Ericsson, Panasonic Mobile Communications a Siemens, které dohromady drží zhruba 91 procent zbývajícího podílu již předběžně s akvizicí souhlasily. Samsung Electronics, který také vlastní určitý podíl v Symbianu, se zatím k tomuto plánu nevyjádřil.

Tento tah ale není žádným překvapením, říká Geoff Blaber, analytik CCS Insight. Podle něj Nokia zaplatila více než 250 milionů dolarů za licenční poplatky Symbianu jen za poslední rok, takže dává smysl, že raději investuje dalších 410 milionů do koupě celé společnosti než dále pokračovat tímto způsobem.

Dalším důvodem může být zintenzivňování konkurence na trhu s mobilními telefony. Podle Blabera má Nokia možná obavy z toho, že postavení Symbianu by v tvrdé konkurenci mohlo postupně „erodovat“ a že je vystaven stále náročnějším výzvám, jako jsou například open source operační systém od LiMo Foundation či platforma Android od Google, dodává analytik.

Součástí úterního oznámení bylo také vytvoření nadace Symbianu, jejíž členy by měly být Nokia, Sony Ericsson, Motorola, NTT DoCoMo, AT&T, LG Electronics, Samsung Electronics, STMicroelectronics, Texas Instruments a skupina Vodafone. Ti všichni budou mít přístup k tomuto operačnímu systému pod volnou licencí. Uvedená dohoda by měla mít za cíl sjednotit Symbian OS, S60, UIQ a MOAP (což je řešení pro NTT DoCoMo) v jednu silnou otevřenou mobilní platformu, která by byla schopná úspěšně konkurovat ostatním existujícím i budoucím platformám.
Nenechte si ujít:
Nokia je na špici vývoje smartphonů, tvrdí analýza

Android ožil v Barceloně

Windows Mobile 6.1 konečně uvedeny

Google odhaluje novou mobilní platformu

Nové mobilní technologie zásadně změní náš život!

iPhone vytlačuje z trhu konkurenční smartphony

Pro tuto konkurenceschopnost je potřeba, aby byly některé části Symbianu dostupné jako open source, shodují se představitelé nadace Symbianu. Další kódy pak budou dostupné pod Eclipse Public Licence, píše se v prohlášení.

Podle Blabera pak může tento krok výrazně upevnit pozici Symbianu na trhu smartphonů a učiní jej značně atraktivnější pro mobilní operátory, stejně jako pro výrobce čipů.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku