Hlavní navigace

Norton 360 LifeLock: Vyzrálý balík bezpečnostních aplikací

Sdílet

 Autor: Václav Větvička
Bezpečnostní balík Norton je na poli těchto programů známou a oprávněnou stálicí. Není divu, v dnešním světě potřebujeme maximálně koncentrovanou ochranu nejen před viry, ale před malware, spyware ransomware a v oblasti ochrany osobních údajů.

Samotná nabídka je patřičně široká, vedle samotného antivirového programu najdeme i programy 360 Standard, Deluxe, Premium, 360 for Gamers nebo Mobile Security pro iOS či Android.

Tentokráte jsme se podívali na verzi LifeLock 360. Program chrání nejen počítače, ale také chytré telefony a tablety. Jedná se o komplexní balík aplikací, zahrnující antivirový program, VPN, správce hesel, zálohování do cloudu, robustní firewall, ochranu webkamery a rodičovskou kontrolu.

Omezení na USA nebo na Austrálii

Ochrana proti krádeži identity pracující na základě monitorování Dark Web funguje pouze ve Spojených státech, Austrálii, Novém Zélandu a několika vybraných evropských zemích. Je to škoda, protože aplikace LifeLock je potenciálně velice cenná – vedle monitorování úvěrové situace může pomoci se zmrazením účtů nebo hlídáním vlastnických práv k nemovitostem či sociálnímu pojištění.

Jednotlivé aplikace fungují více než spolehlivě. Antivirový program se pravidelně dostává v testech nezávislých laboratoří na první místa, rodičovská ochrana je natolik upravitelná, že překoná i veškeré podobné samostatné utilitky. Vedle klasického filtrování obsahu nabízí i sledování aktivity na portálu YouTube nebo sledování polohy mobilních zařízení. Pro děti to musí být noční můra.

VPN nabízí neomezená data na procházení, což je v dnešní době, kdy VPN bývá placenou službou, příjemné. Detekce malwaru využívá nejen firemní databázi, ale také strojové učení a heuristickou analýzu. Skenování je nečekaně rychlé, stejně jako u konkurenčních balíků si můžeme zvolit kompletní sken, rychlé prověření nebo kontrolu vybraných souborů a adresářů.

Spolehlivý firewall

Firewall označovaný jako „inteligentní brána firewall“ pracuje spolehlivě, nicméně si ji můžeme nastavit podle potřeby. Při připojení na veřejnou Wi-Fi se automaticky blokují některé funkce jako je třeba sdílení souborů nebo tiskárny, nicméně pokud něco z toho potřebujeme, stačí otevřít okno Povolení.

Pro ochranu proti phishingovým útokům je ze aplikace Safe Web fungující pro každý běžný prohlížeč, v případě potřeby je zde možnost přepnutí počítače do režimu izolace, kdy je prohlížeč odříznut od zbytku operačního systému. Safe Search zase nabízí plně zabezpečený vyhledávač, kde si podle barev jako na semaforu můžeme okamžitě vyhodnotit potenciální nebezpečí dané webové stránky. Jeho přesnost má ale do dokonalosti ještě daleko.

Výrobce si je kvalitou svého programu natolik jistý, že hrdě nabízí Příslib ochrany proti virům. V případě napadení, se kterým si neporadí ani firemní experti, nabízí firma vrácení peněz.

Ne všechno je dokonalé

Samozřejmě úplně všechno pochválit nelze. Pro kompletní ochranu pro mobily si musíme stáhnout samostatné aplikace, VPN je pomalejší nežli konkurence a nelze s jeho pomocí stahovat torrenty.

Nejvíce asi zlobí některá vyskakující okna s těžko pochopitelnými hláškami, při telefonování pomocí Facetime třeba pravidelně informuje před tím, že se někdo snaží připojit, aniž by bylo možné zjistit, jestli se jedná o skutečného volajícího nebo o nějaký hackerský pokus.

Navíc nic se nestane ani v případě, že zmáčkneme Ano nebo Ne. Pokud si použití VPN rozmyslíme, ještě několik týdnů se nás program snaží přesvědčit, ať se k VPN vrátíme. Na některých platformách nejsou k dispozici všechny funkce, iOS nepodporuje Rodičovskou ochranu, SafeCam a cloudové zálohování.

V každém případě se ale jedná o vyzrálý balík bezpečnostních aplikací, který každoročně nastavuje laťku o pořádný krok výš.


Pro: Vynikající výsledky všech nezávislých testů

CS24

Proti: Vyskakující okna někdy zbytečně obtěžují, verze pro Mac není kompletní

Celkem: 90 procent


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.