Hlavní navigace

Nová aplikace ohlídá, zda dodržujete hygienické rozestupy

11. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
Londýnský start-up představil aplikaci, která hlídá hygienické rozestupy na pracovišti. Vzdálenost mezi kolegy určí s maximálně osmicentimetrovou odchylkou.

Od čtvrtka v souvislosti s koronavirem v Česku opět platí přísnější hygienická opatření a hygienici radí doporučovat zásadu tří eR – ruce, roušky, rozestupy. Jak ale správně poznat, že dodržujete správný sociální distanc? Londýnský start-up Hack Partners právě pro tyto účely vyvinul aplikaci Mind the Gap, jejíž název bychom mohli volně přeložit jako Pozor na rozestup.

V praxi už ji začali používat zaměstnanci společnosti Network Rail, provozující ve Velké Británii železniční tratě, další by se měli přidat.

Princip je jednoduchý: uživatel si stáhne do telefonu aplikaci, nastaví v souladu s hygienickými nařízeními požadovanou vzdálenost rozestupu, a pakliže se do toho perimetru dostane druhý uživatel, aplikace jej upozorní zvukovým signálem.

„Ten také pomáhá předejít rozpačitým situacím, protože většina lidí se asi běžně neodváží říct svému šéfovi, ať uhne,“ poukazuje na důležitý sociální aspekt zakladatel Hack Partners River Tamoor Baig.

Ke komunikaci a určení vzdálenosti mezi telefony Mind the Gap využívá pro lidské ucho neslyšitelné vysokofrekvenční zvuky a Bluetooth signál, internetové připojení tedy není potřeba.

Zatímco jiné podobné aplikace vykazovaly určitou míru nepřesnosti, vývojáři z Hack Partners tvrdí, že Mind the Gap dokáže vzdálenost určit s maximální odchylkou šesti až osmi centimetrů. Nevýhodou tak je jen vyšší spotřeba baterie, jelikož aplikace běží na pozadí. Data o poloze ani jiné citlivé informace prý aplikace neschraňuje ani nesdílí, takže nemůže být zneužita například k tomu, aby byl zpětně monitorován pohyb zaměstnanců.

soutez_casestudy

Network Rail používání aplikace nenařizuje, mnozí zaměstnanci si ji však stáhli dobrovolně a v Hack Partners doufají, že i v dalších firmách se může stát jistým bezpečnostním povzbuzením při návratu na pracoviště.

A zároveň věří, že se jim podaří navázat spolupráci s dalšími vývojáři podobných aplikací, pro které je největší překážkou právě zmíněná přesnost.

Byl pro vás článek přínosný?