Hlavní navigace

Nová funkce Chromu umí ztlumit zvuk na více záložkách - 2.díl

24. 12. 2016

Sdílet

Tato nová funkce, která zatím ve fázi testování, vám umožní soustředit se na jednu hlučnou záložku a ostatní ztlumit.

Předcházející díl

 

Mezi naše nejoblíbenější funkce internetového prohlížeče Google Chrome patřila do té doby, než se objevila u jiných internetových prohlížečů, ikonka pro nastavení hlasitosti, která se na záložce objevila v okamžiku, kdy se na záložce přehrával zvuk. Firma Google pak šla v tomto směru ještě dále, když umožnila klepnutí na tuto ikonku a ztlumení zvuku na záložce. Nyní Google opět přišel s něčím novým, když ve vývojářském kanálu pro Google Chrome uvedl novou funkci pro správu zvuku.

Jak rozšíření funguje

Nyní máte nastaveno vše, co budete potřebovat pro to, abyste mohli tuto funkci začít používat. Otevřete si internetovou stránku pro Facebook  a pro YouTube. Na stránce, kde je otevřen portál YouTube pak nechte přehrávat video obsahující zvuk. Poté se přesuňte na stránku Facebooku a zjistíte… že se nic nestalo. To je dáno tím, že jste na této druhé internetové stránce zatím nezačali přehrávat nic, co by obsahovalo zvuk. Posouvejte se dolů ve vlákně se zprávami tak dlouho, dokud nenarazíte na video (pokud vypadá váš profil na facebooku stejně jako ten náš, pak by to nemělo trvat nijak dlouho). Zjistíte, že jakmile se začne na Facebooku automaticky přehrávat video, se video na portálu YouTube zastaví. Pokud nyní budete chtít slyšet zvuk na Facebooku, budete muset zrušit ztlumení zvuku, protože videa se v případě automatického přehrávání spouští na Facebooku ztlumená – to však je pouze nastavení dané touto sociální sítí.

Proto nyní zapněte zvuk u videa na Facebooku a poté, co se začne video přehrávat, se přepněte na záložku s portálem YouTube. Zjistíte, že když nyní začnete přehrávat video na YouTube, dojde jako kouzlem k zastavení přehrávání videa na Facebooku.

soutez_casestudy

Bohužel má v tuto chvíli tato funkce i několik záporů: předně funguje pouze u videa ve formátu HTML5. Pokud se dostanete na web, který přehrává pomocí technologie Flash, pak se bude video přehrávat i se zvukem i nadále. Existuje sice i takové verze této funkce, která provede ztlumení i při přehrávání videa ve formátu Flash – v tomto případě se jedná o kanál Chrome Dev, který Google aktuálně označuje jako Flash focus ve stádiu „experimental“. Jinými slovy ji nemá ani cenu zkoušet, protože vám pravděpodobně nebude stát za ty problémy, které vám případně může způsobit. Na druhou stranu je poměrně pozitivní, že naprostá většina webů používá pro přehrávání videa HTML5 a ty, které používají Flash pak často povolí přehrání ve formátu HTML5, pokud formát Flash zakážete.

Další problém pak spočívá v tom, že tato funkce čas od času jednoduše spadne – nicméně pracuje dost dobře na to, aby se dala smysluplně používat. Pokud se však na používání této funkce necítíte, popřípadě pokud nechcete přepínat na kanály Chrome, pak zkuste rozšíření, které vám umožní vypnout zvuk spuštěný na více záložkách současně nikoliv automaticky, ale ručně.

Byl pro vás článek přínosný?