Hlavní navigace

Nová generace procesorů Atom slibuje vyšší výkon

12. 4. 2011

Sdílet

Společnost Intel oznámila, že platforma Intel Atom původně označovaná jako Oak Trail, se již dodává partnerům a první produkty, které jsou na této platformě postavené, se na trhu objeví v květnu tohoto roku.

Novinka bude dostupná již ve více než 35 tabletech a hybridních zařízeních. Platformu budou ve svých produktech (na různých operačních systémech) používat společnosti jako Evolve III, Fujitsu Limited, Lenovo, Motion Computing, Razer a Viliv.

Na konferenci Intel Developer Forum v Pekingu navíc Intel představí novou generaci procesoru Intel Atom, aktuálně nazývanou Cedar Trail. Tato generace bude postavena na 32nm technologii a určena pro tiché a tenké přenosné počítače typu netbook a pro all-in-one řešení. Díky použité technologii nebudou tato nová zařízení potřebovat ventilátor.

Nově uvedený procesor Intel Atom Z670, který je součástí platformy Oak Trail a jenž je vyráběn ještě starší 45nm technologií, nabízí podle výrobce lepší přehrávání videa, rychlejší surfování po internetu a delší výdrž na baterie, aniž by byl obětován jeho výkon. Multimediální výbava obsahuje dekódování videa v rozlišení 1080p včetně podpory HDMI nebo Adobe Flash.

I když nový Intel Atom Z670 podporuje různé operační systémy, jako jsou například Google Android, MeeGo a Windows, Intelu se v jiné kategorii než jsou netbooky zatím s tímto typem procesorů nedaří příliš prorazit a od nového modelu slibuje širší výběr v oblasti tabletů a hybridních zařízení kombinujících funkce tabletu a netbooku.

Platforma umožňuje vyrábět menší, tenčí a výkonnější zařízení, jelikož grafická karta i paměťový řadič jsou integrovány přímo v procesoru. Nízkoprofilový Intel Atom Z670 je o šedesát procent menší než modely předchozí generace a obejde se bez přídavného ventilátoru. Dále jsou procesory vybaveny funkcí Intel Enhanced Deeper Sleep, která v době nečinnosti dokáže lépe šetřit energií, a optimalizovanou technologií Intel SpeedStep. Integrované HD dekódování umožňuje přehrávání videa v rozlišení 1080p při zanedbatelné spotřebě energie.

Procesory Intel Atom Z670 jsou vybaveny čipovou sadou Intel SM35 Express, která neobsahuje olovo ani halogeny, ale podporuje jen starší USB 2.0, paměti typu DDR2 a rozhraní DirectX 9. Zvukový kodek Intel High Definition Audio nabízí podporu pro domácí kino.

Co se týká zmíněné platformy Cedar Trail, postavené konečně na 32nm technologii, ta podle zástupců Intelu nabídne další vylepšení v oblasti grafiky včetně podpory Blu-ray 2.0, specializovaný multimediální engine pro plnohodnotné přehrávání videa v rozlišení 1080p a možnost připojení dalších displejů přes HDMI a DisplayPort. Nové funkce zahrnují Intel Wireless Music, Intel Wireless Display, PC Sync a Fast Boot. Vedle toho se mají nové procesory vyznačovat nižší spotřebou energie, technologií TDP umožňující jejich instalaci do zařízení bez ventilátorů a také delší výdrží baterie. Intel aktuálně testuje platformu Cedar Trail u všech významných výrobců. Nové přenosné i stolní počítače postavené na této platformě se na trhu objeví v druhé polovině roku 2011.

Byl pro vás článek přínosný?