Hlavní navigace

Nová kryptoměna může vyšroubovat ceny pevných disků

30. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Fotolia © dalebor
S novou kryptoměnou Chia se začne obchodovat 3. května. Čínští těžaři už kvůli ní údajně začali skupovat pevné disky.

Nová kryptoměna nazvaná Chia může trhu s pevnými a SSD disky způsobit to, co tradičnější kryptoměny jako Bitcoin a Ethereum provedly s GPU. Vyšroubovat jejich ceny a učinit z nich těžko dostupné zboží. V Asii už tento trend údajně započal. Chia není jen dalším virtuálním platidlem z mnoha - stojí za ní totiž Bram Cohen, tvůrce populárního P2P protokolu BitTorrent. První těžaři zahájili těžbu v březnu, transakce budou možné od 3. května.

Tradiční kryptoměny používají k autentizaci transakce něco, čemu se říká proof-of-work protokol, přičemž hodnota vytěžených mincí s jejich množstvím progresivně klesá. V praxi se tato úměra projevila obrovským zájmem o grafické karty, jenž vyústil v jejich nedostatek a zvýšení cen.

Oproti nim však Chia za podobným účelem používá tzv. proof-of-time-and-space, využívající nikoliv grafické karty, ale kapacitu pevných disků. Dle tvůrců nové kryptoměny uživatelé Chia blockchainu „osadí“ nevyužité místo na disku softwarem ukládajícím sady kryptografických čísel ve formě „parcel“. S použitím Chia softwaru pak uživatelé scanují tyto bloky za účelem zjištění co nejpřesnějšího hashe, přičemž tento pak odesílají na separátní server označovaný jako „timelord“. Zjednodušeně řečeno: Chia namísto vaší GPU využívá volné místo vašeho hard disku. A dle tvůrců bude zásadní jak jeho velikost, tak rychlost, největší uplatnění tak najdou ty největší a nejrychlejší SSD disky, zejména ty s rozhraním NVMe.

Tvůrci Chie nicméně nedoporučují spouštět software na bootovacím disku, což by mělo neblahý vliv na výkon celého počítače. Ideálním řešením jsou dle nich úložiště externí, s tím, že cílem je prý maximalizovat množství využitých terabytů při minimální spotřebě energie. Diskrétní grafiku mezi doporučovaným vybavením vůbec nenajdete.

soutez_casestudy

Nabízí se tedy otázka, zda se z pevných disků stane stejně nedostatkové zboží jako z grafických karet. Dle některých zpráv už se tak začíná pomalu dít, ačkoliv pro běžné uživatele je dobrou zprávou, že Chia těžaři se zaměřují na produkty určené pro komerční využití, jejichž kapacita a rychlost skýtá největší těžařský potenciál. Hongkongský The South China Morning Post cituje zástupce online obchodů Taobao a JD.com, dle kterých už je většina komerčních úložišť s kapacitou přes 8 TB už vyprodaných.

A například cena 12 TB disku Western Digital se z únorových 337 dolarů vyšplhala o 59 % na 540 dolarů. Na západních trzích takové změny zatím zaznamenány nebyly, ačkoliv počítačoví nadšenci mají důvod k nervozitě. Pokud by se z pevných disků stalo stejně nedostatkové zboží jako z grafických karet a jejich cena obdobně vyletěla vzhůru, dát si dohromady vlastní PC se může stát ještě větší výzvou než dosud.

Byl pro vás článek přínosný?