Hlavní navigace

Nová verze linuxového jádra rozšiřuje podporu hardwaru

21. 5. 2011

Sdílet

Aktulizace linuxového jádra jsou vždy vzrušující, jelikož nabízejí předběžný pohled na to, co budou nabízet budoucí linuxové distribuce a vydání verze 2.6.39 není výjimkou.

Snad nejvíce stojí za zmínku stovky nových ovladačů, které obsahuje a tím nabízí ještě lepší hardwarovou podporu v budoucích verzích bezplatného a open source operačního systému. Nová verze také obsahuje vylepšení virtualizace, zjednodušenou konfiguraci firewallu a další nové funkce.

I přes to, že vydání bylo o několik dní zpožděno, práce na verzi 2.6.39 "byly docela jednoduché," napsal tvůrce Linuxu Linus Torvalds v e-mailu, který oznamuje novou verzi. Její vývoj trval pouhých 65 dní.

Mezi nové a vylepšené ovladače, které obsahuje nové linuxové jádro verze 2.6.39, patří i podpora pro high-end grafické karty a GPU "Cayman" od společnosti AMD, stejně tak podpora pro funkční klávesy notebooků Samsung a pro Wi-Fi čipy Realtek RTL8192CU a RTL8188CU, vyplývá ze zprávy, jež se objevila na webu The H.

Byl přidán i b43 ovladač pro čipy 802.11n od Broadcomu, což znamená, že komponenty BCM4321 a BCM4322 jsou nyní alespoň částečně podporovány. Dále je k dispozici iwlwifi ovladač, který nyní údajně podporuje WLAN čipy série 2000 od Intelu.

Rozšířený Nouveau ovladač vylepšuje podporu pro Nvidia GPU, zatímco základní Poulsbo KMS driver je sice k dispozici, ale bez podpory akcelerace, prozrazuje portál Phoronix.

Podpora pro IP Set zjednodušuje konfiguraci a provoz firewallu, zatímco nový network backend usnadňuje Xen virtualizace. Bluetooth kód byl vylepšen a modifikovaný TCP protokol dokáže redukovat latenci při komunikaci po síti až o 10 procent, prozrazuje web The H.

Na druhé straně nová verze přináší i nevýhody, největší je asi to, že stále není k dispozici podpora pro procesory Sandy Bridge společnosti Intel.

Linuxové distribuce jako je Ubuntu a Linux Mint získávají více pozornosti a uživatelů ve větší míře než kdykoliv předtím a to díky zlepšující se kompatibilitě a použitelnosti. Je skvělé vidět mnoho vylepšení, které teprve přijdou.

Byl pro vás článek přínosný?