Hlavní navigace

Nové čipy vPro od Intelu aktivně zasáhnou proti ransomwaru

9. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
A kromě toho jsou například až o čtvrtinu svižnější než předchozí generace.

Intel vydal dvanáctou generaci svých mobilních a desktopových procesorů Core čili Alder Lake s technologií vPro, určenou zejména pro firemní počítače. Novinkou jsou subkategorie vPro Essentials pro menší firmy a vPro Enterprise pro zařízení Chrome.

Společnost očekává, že výrobci pustí do světa až 150 nových výpočetních modelů, které budou čipy obsahovat, mezi nimi Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, Samsung nebo Panasonic.

Nové Alder Lake vPro čipy navazují na předchozí generaci Tiger Lake vPro, v nichž byly poprvé představeny technologie Control Flow Enforcement Technology (CET) a Intel Threat Detection (TDT) pro Hardware Shield, chránící před útoky na firmware.

V aktuální generaci je Hardware Shield vyztužen další ochranou proti ransomwaru, cryptominingu a útokům na dodavatelský řetězec.

Konkrétně nová technologie zahrnuje detekci „nezvyklého chování“, jak uvedla generální manažerka divize Intel CCG Stephanie Hallford. Umí tak odhalit i malwarové útoky, které se obejdou bez škodlivých přiložených souborů, ale jsou součástí legitimního softwaru.

Součástí nových Alder Lake čipů je též tzv. Total Memory Encryption Multi-Key (TME-MK) a Intel Virtualization Technology with Redirect Protection (VT-rp) poskytující hardwarovou podporu pro virtualizaci, jež Microsoft hodlá přidat do budoucích buildů Windows.

CS24

Konkrétnější seznam rozdílů mezi vPro Enterprise a vPro Essentials Intel neposkytl, z průvodní dokumentace však vyplývá, že vPro Essentials nepodporuje VT-rp ani technologii Intel Active Management pro vzdálenou správu. Krom toho by se vPro Enterprise měl odlišovat ještě Intel Key Lockerem, funkcí pro zlepšené šifrování dat.

Krom toho oba nové procesory podporují ECC verze DDR5 a LPDDR5 paměti, Wi-Fi 6E, 2,5Gb Ethernet a Thunderbolt 4. Co se týče výkonu, oproti předchozí generaci jsou údajně až o 27 % rychlejší.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?