Hlavní navigace

Nové iPhony se budou nabízet s nejméně 32 GB úložné paměti

1. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Apple
Podle všech indicií bude mít paměť nových iPhonů kapacitu až úctyhodných 256 GB. Zvětší se ale i ta, na níž výrobce začíná.

Jestli je iPhone 6, respektive 6S pro něco kritizován, je to často jeho nedostačující RAM a ROM, kterou mnohé konkurenční smartphony nabízejí dvoj- i vícenásobně vyšší. Apple přitom u základních modelů kapacitu paměti nemění od verze iPhone 5 vydané v roce 2012.

To by se však podle kuloárních informací mělo změnit, očekává se, že nový model iPhone 7, jenž by měl být představený v září, bude mít RAM i ROM oproti svému předchůdci dvojnásobnou. Kevin Wang z analytické společnosti IHS Technology na webu Weibo uvedl, že „průzkum mezi distributory naznačuje, že RAM nového iPhonu bude 2 GB a ROM 32 GB“.

Ostatně, leccos naznačuje už navýšení NAND flashe na v současnosti nejvyšší řadě iPhonů z 32 GB na 64 GB. Uživatelům přitom „hraje do karet“ i situace na trhu.

soutez_casestudy

Ceny NAND flashe a DRAM totiž v posledních dvou letech prudce klesají, což je dáno mimo jiné novými technologiemi, které výrobcům umožňuji drasticky snižovat výrobní náklady. Jen v prvním letošním čtvrtletí ceny NAND flash čipů meziročně klesly o 10 %.

A Applu, respektive iPhonu patří první místo mezi zařízeními, které NAND využívají, když se jeho tržní podíl meziročně zvýšil z 12 % na 15 %. A jestliže nový model iPhonu skutečně vyjde s pamětí až 256 GB, jak mnohé indicie naznačují, tento podíl se ještě zvýší a bude to pro trh s NAND flash pořádná vzpruha.

Byl pro vás článek přínosný?