Hlavní navigace

Nové modely grafických karet se vyprodaly během sekund

7. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Nvidia
Zájemci o nové grafické karty mají v Česku smůlu. Karty nejsou a jen tak nebudou. Může za to COVID i další faktory.

V nabídce tuzemských i světových obchodů nyní zájemci o nákup nových karet uvidíme maximálně popisky typu „těšíme se“ nebo „vyprodáno“. Na situaci v Česku upozornil náš sesterský portál Lupa.cz.

Podle něj se aktuální nabídka tuzemských e-shopů se omezila v podstatě pouze na karty, které lze zařadit do kategorie střední a nižší třídy. Střední třídou se v tomto případě myslí spíše modely jako Nvidia GeForce GTX 1660 Super nebo AMD Radeon RX 5500 XT, což jsou GPU dostačující pro hraní v 1080p a ne vždy na vysoké detaily se snímkovou frekvencí pro monitory se 144 Hz a spol. S parametry pro práci je to podobné.

Výkonnější karty Nvidia RTX série 2000 (2060, 2070 a 2080) už v nabídce nejsou, protože výroba čipů skončila v létě. A jejich nástupci ještě nějakou dobu nebudou.

Těšíme se… Chcete si koupit teď lepší grafickou kartu? Máte smůlu

Odhad zlepšení dostupnosti je až konec prvního kvartálu 2021, cituje Lupa.cz ředitele pro nákup a prodej v Alza.cz Pavla Roubínka. Podobně se vyjadřují i zástupci dalších distributorů.

Důvod nedostatku? Koronavirus i generační výměna 

Důvodů stavu je několik. Tím hlavním je koronavirus, kvůli kterému je víc lidí doma a chtějí se zabavit, mimo jiné právě u her. Jenže celosvětovou nabídku není tak snadné saturovat. COVID má navíc vliv na dodavatelské řetězce a velice problematické jsou i výrobní kapacity u TSMC a dalších výrobců.

Představení nových karet společnosti Nvidia

ICTrocenka

Dalším důležitým vlivem je i mezigenerační obměna. Nvidia před pár měsíci představila nové čipy pro sérii RTX 3000, které – na rozdíl od generace 2000 – přináší skutečně vysoký mezigenerační skok ve výkonu. Podobně AMD představilo Radeony série 6000 (prozatím 6800, 6800 XT a 6900 XT), které se novým Nvidiím (vyjma výkonu v ray tracingu či absenci DLSS) vyrovnávají, nebo je i překonávají, a které jsou oproti sérii 5000 výrazně rychlejší. Pro zákazníky tak nyní dává smysl upgradovat, píše Lupa.cz.

Nové typy karet do Česka sice dorazily, ale bylo jich žalostně málo. Třeba největší Alza měla k dispozici jen pár desítek kusů modelů RTX 3080 a 3090, u 3070 šlo o stovky kusů a podobné je to u AMD. A tak se nové karty vyprodaly během pár sekund. 

Byl pro vás článek přínosný?