Hlavní navigace

Novinky Epsonu - tiskárny, skenery a multifunkce

Sdílet

Společnost Epson v průběhu letních měsíců představila zajímavé novinky - portfolio produktů se značkou Epson se rozrůstá o pět multifunkčních zařízení, pět inkoustových tiskáren a o dvojici skenerů

Společnost Epson evropským novinářům v průběhu letních měsíců ve Španělsku představila zajímavé novinky, které se objevily, nebo se postupně objeví, na našem trhu. Portfolio produktů se značkou Epson se rozrůstá o pět multifunkčních zařízení, pět inkoustových tiskáren a o dvojici skenerů. Informační embargo na většinu produktů platilo do 20.8.2007, fotografie a základní popis tedy přinášíme až nyní. Ceny představených produktů nebyly dosud upřesněny.


Epson Stylus DX4400



Multifunkční zařízení Epsonu zahrnují nové modely pro kancelářský provoz a domácnost i produkty, které kromě běžného zpracování dokumentů nabídnou také zhotovení fotografií. První novinkou je Epson Stylus DX4400, podle výrobce ideální pomocník pro domácí a SOHO použítí. Obdobně jako novější tiskárny Epsonu využívá oddělené inkoustové zásobníky, tentokrát s novými pigmentovými inkousty Epson Durabrite Ultra Ink, dokáže pracovat rychlostí až 25 stran A4 za minutu a výtisk fotografie 10 x 15 by neměl trvat déle než 89 sekund. Tisková hlava pracuje v maximálním rozlišení 5 760 x 1 440 dpi. Software Epson Creativity Suite je připraven k ukládání a správě souborů, ať se jedná o skenované dokumenty či fotografie. Vestavěný skener nabízí rozlišení 600 dpi, snímané dokumenty můžete uložit na disk, nebo je převést pomocí dodávaného programu OCR ABBYY FineReader2 do jiného dokumentu. Při práci s fotografiemi uživatel ocení dávkové zpracování více snímků položených na sklo skeneru nebo automatické vyrovnání křivě položených ográzků. S dodávaným softwarem Epson Easy Photo Fix si můžete troufnout i na opravy barev, odstranění prachu či škrábanců.

Epson Stylus DX7400 / Epson Stylus DX8400



Další dva multifunkční produkty nesou označení Epson Stylus DX7400 a Epson Stylus DX8400. Používají čtyři oddělené inkousty Epson’s DURABrite Ultra Ink a proti dříve popsanému modelu DX4400 jsou (alespoň podle prvního seznámení a technické specifikace) výrazně rychlejší při tisku a kopírování. Jejich výkon se pohybuje na hranici 32 stran A4 za minutu. Jsou zařazeny do stejného segmentu domácích či menších kancelářských pomocníků, nová tisková hlava však dokáže snímek 10 x 15 cm vytisknout v základním režimu za 26 sekund.



Podpora PictBridge a sloty pro paměťové karty udělají radost majitelům digitálních fotoaparátů. Tisk snímků z karty nebo při přímém propojení fotoaparátu s přístrojem může probíhat i bez zapojeného PC. Dražší z dvojice modelů - Epson Stylus DX8400, je vybaven také náhledovým barevným displejem s úhlopříčkou 6.3cm. Skener obou zařízení pracuje v hardwarovém rozlišení 1 200 ppi, softwarová výbava zahrnuje OCR program, nástroj Epson Easy Photo Fix. Podle vyjádření produktových manažerů jsou AIO DX7400 a DX8400 určeny pro náročnější zákazníky, kterým záleží nejen na kvalitě zhotovených dokumentů, ale také na rychlosti.

Epson Stylus Photo RX585 / Epson Stylus Photo RX685



Také další all-in-one zařízení mají mnoho společného a přicházejí v páru. Modely série RX s číselným označením 585 a 685 Epson cílí na majitele digitálních zrcadlovek, fotografy i grafiky, zkrátka na uživatele, kteří mají cit pro barvu a ocení šestibarevné oddělené inkoustové cartridge, s nimiž nová tisková mechanika dokáže zhotovit barevně přesné fotografie, dokumentu, ale díky speciálnímu podavači také potisknout etikety nebo celá CD/DVD se speciálním povrchem. Zatímco kancelářské multifunkce Epsonu pracují s inkousty DURABrite, je pro fotografické all-in-one přístroje připravena sada inkoustů Claria Photographic Ink, které nejsou pigmentové, ale jsou založeny na vodní bázi. Stylus Photo RX685 dokáže snímek 10 x 15 cm zpracovat za 15 sekund, běžný dokument A4 v náhledové kvalitě vytiskne za 12 sekund a rychlost opakování má dosáhnout 40 stran za minutu. Zařízení je vybaveno dvojicí podavačů, do nichž může uživatel vkládat různá média a snadno tisknout rozličné úlohy. Za příplatek je k dispozici i automatický duplexní modul pro oboustranný tisk.



Papírově slabší novinka s označením Stylus Photo RX585 je při tisku dokumentů i fotografií o několik sekund pomalejší a nabídne rychlost opakování 37 stran A4 za minutu. Oba modely využívají technologie tisku s proměnlivou velikostí inkoustových kapek (5 možností), přičemž nejmenší má objem jen 1,5 pikolitru. Přístroje jsou vybaveny PictBridge portem s podporou přímého tisku z fotoaparátů, volitelně lze dokoupit Bluetooth adaptér pro tisk z BT zařízení. Novinkou je systém Epson REALOID, skrývající rychlý procesor pro svižné zpracování snímků v době, kdy zařízení pracují bez zapnutého počítače. Skener obou zařízení pracuje v hardwarovém maximu 1 200 dpi, funkce pro práci s fotografiemi jsou stejné jako u modelů Série DX.

Epson Stylus D92




Potřebujete pro svoji domácnost koupit samostatnou tiskárnu? Model D92 by měl být právě pro vás, neboť má kombinovat rychlý a levný tisk. Tiskárna byla představena již v květnu 2007 a na setkání novinářů s výrobcem došlo jen k připomenutí jejích základních specifikací. Zařízení využívá inkousty DURABrite Ultra v oddělených zásobnících, zvládne tisk 25 černobílých nebo 13 barevných stran za minutu a při tisku na speciální média pracuje s rozlišením 5760 dpi. V prodejnách je tiskárna již nyní a její cena se pohybuje kolem 1 300 Kč včetně DPH.

Epson Stylus D120



O pár měsíců mladší a o pár stránek za minutu rychlejší – takový je nový model Epson Stylus D120. Tisková mechanika pracuje v rozlišení 5 760 x 1 440 dpi a využívá inkousty DURABrite, zařízení za minutu vytiskne 37 monorchomatických nebo 20 barevných dokumentů za minutu. Mezi jeho přednosti patří Dual Black Ink Systém, který s dvojicí černých inkoustů (k nimž jsou zařazeny 3 oddělené barevné zásobníky) nabízí vyšší komfort použití, neboť se prodlužuje doba, v níž musíte vyměnit zásobníky pro nedostatek inkoustu.

Epson Stylus Photo R285



Šest dye-based inkoustů z řady Claria Photographic Ink nenajdeme jen u multifunkčních zařízení řady RX, ale samozřejmě také u fotografických tiskáren, tentokrát u modelu R285. Vždyť právě její mechanika se stala základem dříve popsaného zařízení RX585. Pracuje tedy v rozlišení 5 760 x 1 440 dpi, za minutu potiskne v náhledové kvalitě 37 černobílých nebo 20 barevných stránek a poradí si s tiskem na CD nebo DVD. Technologii Epson Advanced Variable-sized Droplet-Technology (Advanced VSDT), tedy tisk s proměnlivým objemem inkoustových kapek je i tentokrát samozřejmostí a přispívá při tisku fotografií k lepšímu míchání barev a barevnému podání, zároveň má zajistit velmi jemné zpracování barevných přechodů.

Epson PictureMate PM 260 a PM290



Nové tiskárny pro tisk fotografií formátu 10x15cm se jmenují PictureMate poradí si s bezokrajovým tiskem snímků za 37 sekund. Cílovou skupinou jsou zákazníci s digitálními fotoaparáty, kteří ani nemusí mít vlastní počítač. Obě tiskárny mohou pracovat bez PC, fotografie lze prohlížet, upravovat a vybírat k tisku na LCD barevném displeji s úhlopříčkou 9.1cm. Používají zásobníky s oddělenými fotografickými inkousty Claria, technologie PhotoEnhance a Advanced VSDT.



Obě zařízení podporují přímý tisk z digitálních fotoaparátů, a to jak prostřednictvím rozhraní PictBridge, tak z paměťových karet. Epson PictureMate PM 260 podporuje s volitelným Bluetoothovým adaptérem tisk z mobilních telefonů, PDA atd. Lépe vybavený PictureMate PM 290 nabízí Bluetooth ve standardní výbavě a navíc zákazníka překvapí vestavěnou mechaniku CD-RW/DVD, z níž může obrázky nejen číst, ale při použití CD také vytvářet zálohu snímků z fotoaparátu nebo paměťové karty. Cena zařízení nebyla zveřejněna, produkty budou dostupné v průběhu září 2007.

soutez_casestudy

Epson Perfection V200 Photo




Mezi nově představenými produkty jsme našli i dvojici skenerů. Jaká je první novinka, která má uchvátit zákazníka rychlostí, přesností práce a cenou? Podle zveřejněné specifikace nabídne hardwarové rozlišení 4 800 x 2 400 dpi, bude používat CCD snímač (12řadová Epson Matrix CCD technologie), měl by si poradit s křívě položenými předlohami, které dokáže rozeznat, zpracovat v dávce a narovnat je do správné orientace. K dalším funkcím patří přímé skenování do PDF formátu. Skener bude podporovat práci s odrazovými i transparentními předlohami, ve druhém případě může sejmout snímky z filmového pásu se šesti políčky nebo 4 snímky v rámečku. Víko skeneru je uchyceno tak, aby jej bylo možné bez nesnází pozdvihnout až 25 mm nad sklo skeneru. Takové řešení je výhodné pro snímání vyšší předloh (časopisů, knih atd.)

Epson Perfection V500 Photo



Druhý skener Epsonu je určen spíše pro profesionální práci než pro běžné domácí použití. Nikdo jiný než profesionál totiž nevyužije vysoké hardwarové rozlišení 6 400 x 3 200 dpi. Podle výrobce se jedná o první skener, který používá CCD snímač současně s bílým LED podsvícením. Epson Perfection V500 Photo nabízí zabudovanou prosvětlovací jednotku a adaptéry na zpracování 12 políček filmu, 4 diapozitivů a rámeček na střední formát 6 x 12cm. Zabudovaná technologie Digital ICE přitom napomáhá odstranění prachu a škrábanců, k dispozici jsou i automatické opravy barev, uživatel však může využít i manuálního nastavení a vyvážení podle vlastních potřeb.

Kliknutím na jednotlivé snímky otevřete obrázek ve vyšším rozlišení.


Trojice snímků bez dlouhých komentářů: zahájení akce a sál naplněný novináři







Z fyziky si pamatuji snad jen poučku "hůl do vody ponořená zdá se býti nalomená..." Epson předváděl něco podobného, ale s papírem. Nešlo o odraz paprsků, ale o trvalnivost inkoustu na běžném kancelářškém papíru. Pigmentové inkousty i po pokusu vydržely nerozpité a text byl dále čitelný. Neznamená to však, že opakované "šmudlání prstem" na vlhkém papíru vytištěný text přestojí bez úhony





Technologie Digital ICE pro odstraňování prachu a škrábanců. Vlevo je snímek zachycen skenerem při běžném snímání i s prachovými částicemi. Uprostřed jsou vidět jen prachové částice, které skener zachytí při použití infračerveného světla. Vpravo je výsledný snímek, vzniklý odpočtem prachových částic a dopočítáním pomocí algoritmu.



Rychlost skenování nového a staršího Epsonu a jejich konkurentů. Kratší čas (nižší sloupec) je lepší



Podobné měření, ale při použití funkce pro odstranění prachu a škrábanců.

Kliknutím na jednotlivé snímky otevřete obrázek ve vyšším rozlišení.


Akce byla doprovázena zajímavou výstavou exponátů, které společnost Epson vyrobila v minulosti.



První komerčně vyráběná LCD přenosná televize Epson ET-10 z roku 1984



První digitální tiskárna Epson EP-101 z roku 1968



Epson MX-80 z roku 1980 - nejmenší a nejlehčí počítačová tiskárna ve své době





Epson Stylus Color z roku 1984 - první inkoustová barevná tiskárna s rozlišením 720 dpi





A skutečná lahůdka - Epson Stylus Color 800 - tiskárna, která v roce 1994 letěla s kosmonauty v raketoplánu Discovery



Foto: 1-3 strana - Epson
Foto: 4-5 strana - autor

Byl pro vás článek přínosný?