Hlavní navigace

Novinky pro Chrome OS, které byste neměli přehlédnout

5. 7. 2019

Sdílet

 Autor: Dell
Letní aktualizace Chrome OS přinesou vylepšení, která mohou výrazně zefektivnit práci a pozvednout výkon.

Aktualizace systému Chrome OS jsou tak četné a tak nenápadné, že člověku snadno uniknou nové funkce, které skýtají. Vzhledem k open-sourceové povaze systému a třífázovému režimu testování novinek si lze přitom některé z nich osahat už v předstihu. Vybíráme pro vás aktuálně čtyři, které se vyplatí si v nadcházejících týdnech ohlídat.

 

Virtuální plocha

Virtuální plocha (Virtual Desks) je na plánu už delší dobu, až teď však můžeme pozorovat, jak moc může zefektivnit naši práci. Jde o systém umožňující založení několika oddělených pracovních ploch v rámci jediného OS a následné přepínání mezi nimi rychlými klávesovými zkratkami. To znamená, že například pracovní aplikace a stránky budete mít otevřené na jedné ploše, ty sloužící spíš osobním účelům pak na ploše číslo dvě. Jde tak o zajímavý nástroj organizace práce a jejího zpřehledňování. V současnosti se zdá, že Virtuální plocha bude součástí Chrome OS 77, který by měl vyjít v půli září.

 

Větší kontektivita Androidu a Chromebooku

Na spojení Androidu a Chrome OS pracuje Google už léta a léta je vidět pozvolný pokrok. Zatímco většina snahy se ale dosud točila kolem konceptů sdíleného uživatelského rozhraní, teď Google učinil jiný zajímavý krok, kterému před časem předcházela sekce pro „připojená zařízení“ v Chromeboocích. Ta zatím slouží hlavně jako místo centralizace pro již existující funkce (Smart Lock, Instant Tethering, ad.), brzy se však nejspíš dočká vylepšení. Jedním by mohl být program OneChrome pro ty, kteří využívají jak Android tak Chrome OS, sloužící coby schránka sdílená napříč zařízeními. Dalším cross-platformovým vylepšením je pak rozpracovaný systém pro synchronizaci Wi-Fi hesel – každá síť, ke které se připojíte skrz telefon, tak bude automaticky uložená i v Chromebooku.

 

Přehrávání mediálního obsahu

Možnost užívat androidové aplikace na Chromebooku je už tak dost působivá, Google ji však ještě vyšperkuje. Tím, že nabídne ovládání mediálních souborů prostřednictvím notifikací Android aplikací v Chrome OS. Pokud tedy používáte například androidovou aplikaci YouTube ke sledování videa offline či jinou ke streamování muziky, budete moct přehrávaný obsah ovládat prostřednictvím androidí notifikace stejné jako na telefonu. Jde o další malý krok, který učiní prostředí Chromebooku bližším tomu všem dobře známému z telefonů.

 

Lepší výkon Linux aplikací

soutez_casestudy

Používání Linux aplikací na Chrome OS je technicky vzato stále ve fázi beta, tedy ne příliš propracované. Teprve od minulého měsíce mohou Linux aplikace přehrávat audio, podpora audio vstupu však pořád vázne. Další oblastí zoufale potřebující vylepšení je akcelerace GPU. Zjednodušeně takové, aby graficky náročnější aplikace běžely rychleji než dosud. Dočkat by se ho Chrome OS měl s verzí 76, plánované na začátek srpna.

 

Byl pro vás článek přínosný?