Hlavní navigace

Nový typ her vám slíbí odměnu, místo toho vás okradou

14. 3. 2023

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Obvykle si můžete zahrát hry, kde se nic neplatí, nebo za ně ještě musíte sami platit. Na trhu se ale objevují hry – play-to-earn --, které naopak slibují, že si jejich hraním vyděláte skutečné peníze. Jsou cílené na lidi, kteří zoufale touží po tom, aby se jim jejich volný čas finančně vyplatil. A právě na ně se podle FBI zaměřují podvodníci s kryptoměnami.

Princip je jednoduchý – hráči se lákají na hru, kde mohou údajně získat odměny v kryptoměnách pouhým hraním, a následně jsou vyzváni k připojení své kryptopeněženky ke hře

Hráli jste někdy hru, za což jste měli dostat nějaké finance?

Ve skutečnosti to ale funguje zcela obráceně: Čím více kryptoměn hráč do své peněženky vloží, tím větší odměny hra hráči se ukáže.

Jakmile hráč přestane kryptoměnu do peněženky vkládat, podvodník použije hráčovy přihlašovací údaje k peněžence, které oběť do hry vložila v rámci nastaveného principu odměn, a peněženku s hráčem přidanými kryptoměnami vybere.

Na hráče se podvodníci zaměřují už dlouho, ale obvykle šlo buď o krádež herních aktiv, nebo o snahu přimět vás zaplatit skutečné peníze za falešnou herní měnu. Falešné hry, které cíleně okrádají pomocí kryptoměn, jsou ale novým typem hrozeb.

CS24

FBI doporučuje, abyste si, pokud se opravdu rozhodnete hrát hry slibující výdělek, zřídili samostatnou, izolovanou peněženku s kryptoměnami, abyste tak svou hlavní zásobu kryptoměn oddělili od toho, co jste ochotni v dané hře riskovat.

Ještě lepším nápadem je ale držet se dál od jakékoli hry, která vám umožní hraním údajně vydělávat nějaké kryptoměny.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?