Hlavní navigace

NSA napadla a špehuje přes 50 tisíc počítačových sítí

26. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © juanjo tugores - Fotolia.com
Americká Národní bezpečnostní agentura se měla údajně nabourat do více než 50 tisíc počítačových sítí po celém světě.

NSA do infikovaných zařízení nainstalovala vlastní specializovaný malware, díky kterému získala kompletní přehled o veškerém dění na napadené síti. S informací přišel nizozemský list NRC Handelsblat, který ve své zprávě vychází z dokumentů poskytnutých již dříve Edwardem Snowdenem.
Počet infikovaných sítí je podle deníku konkrétně zmíněn v přísně tajné prezentaci NSA. K tomuto dokumentu měly mít rovněž přístup zpravodajské služby v Austrálii, Kanadě, Velké Británii a na Novém Zélandu.

K infikování sítí mělo dojít v rámci programu Computer Network Exploitation. Jak na svých stránkách uvádí samotná NSA, cílem tohoto programu je proniknout do nepřátelských počítačových sítí a odtud získat důležitá data. Takto zneužito bylo přes 50 tisíc počítačových sítí po celém světě.

Deník Washington Post již dříve informoval, že k vedení podobných útoků jsou používány nástroje vytvořené speciálním týmem NSA Tailored Access Operations. Prostřednictvím infikovaných počítačů je možné odposlouchávat komunikaci na celé síti, kopírovat uložená data a připojovat se do zneužitých sítí zvenčí. Do konce letošního roku by počet špehovaných sítí mohlpodle odhadů překonat hranici 85 tisíc.

CS24

Z uniklé prezentace dále vyplývá, že NSA má přístup k velkým podmořským kabelů sloužícím k internetovému přenosu mezi kontinenty. Připojena je k nim prý na 20 různých místech – většinou mimo území USA.

V prezentaci se také píše, že NSA udržuje styky se zpravodajskými službami dalších 30 zemí (mimo výše zmíněnou čtveřici) nebo že má přístup k 52 zařízením určených k zachycování zahraniční satelitní komunikace v rámci projektu FORNSAT.

Byl pro vás článek přínosný?