Hlavní navigace

Nvidia za zamlčení těžby kryptoměn zaplatila tučnou pokutu

12. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Čtyři roky staré pochybení stálo výrobce grafických karet 5,5 milionů dolarů.

Nvidia uhradila pokutu ve výši 5,5 milionu dolarů, kterou jí udělila americká Komise pro kontrolu cenných papírů za to, že ve svých finančních výsledcích roku 2018 neuvedla příjmy z těžby kryptoměn. 

Společnost tehdy zmínila pouze výrazný nárůst tržeb v herním segmentu, ačkoliv Komise vyžaduje uvést, pocházejí-li tržby z „volatilního podnikání“, což má investorům zaručit dostatečnou informovanost pro jejich rozhodování. Komise označila tehdejší reportování Nvidie za „matoucí“.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Těžba kryptoměn se rozjela ve velkém v roce 2017, přičemž těžaři k ní coby nákladově úsporný prostředek začali využívat grafické karty. Hned za poslední kvartál roku 2017 Nvidia vykázala rekordní tržby ve výši 2,91 miliardy dolarů, což představovalo meziroční nárůst o 34 %. V té době se cena Bitcoinu pohybovala okolo 9500 dolarů, přičemž rok předtím to bylo jen 1500 dolarů.

soutez_casestudy

„Nvidia svým pochybením při zveřejňování informací znemožnila investorům přístup k zásadním informacím, které by jim umožnily zhodnotit podnikání společnosti na klíčovém trhu,“ uvedla za Komisi Kristina Littmanová, vedoucí oddělení pro vymáhání práva v oblasti kryptoaktiv. „Všichni emitenti, včetně těch, kteří realizují příležitosti zahrnující nové technologie, musí zajistit, aby jejich zveřejňované informace byly včasné, úplné a přesné.“

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?