Hlavní navigace

O osudu Nano-SIM se rozhodne nejdříve za měsíc

31. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © beermedia - Fotolia.com
O osudu Nano-SIM se rozhodne nejdříve za měsíc Evropský institut pro telekomunikační normy (ETSI) se rozhodl hlasování o novém standardu odložit poté, co se objevily neshody mezi Applem a autory konkurenčního návrhu.

Komise ETSI se v tomto týdnu sešla, aby vybrala, který z návrhů Nano-SIM se stane průmyslovým standardem. Nakonec však žádné hlasování neproběhlo, protože mezi oběma tábory – Applem na jedné a koalicí RIM, Nokia, Motorola na druhé straně, panuje v poslední době velmi napjatá atmosféra. Další hlasování se neuskuteční dříve než za 30 dní, což je lhůta vyžadovaná pravidly ETSI pro podobné situace.

„Komise se rozhodla hlasování odložit, protože se snaží dosáhnout širokého průmyslového konsenzu,“ píše se v oficiálním prohlášení ETSI. S největší pravděpodobností proběhne další hlasování až na přelomu května a června, kdy se bude v japonské Ósace konat další zasedání komise.

To, že se o osudu Nano-SIM nerozhodlo již v tomto týdnu, není nijak překvapivé. Hodně pro to udělaly společnosti RIM a Nokia, které komisi ve středu poslaly dopis, v němž si stěžují, že Apple mají na plánovaném setkání reprezentovat lidé, kteří jsou zaměstnanci úplně jiného výrobce. Hlasovat jen na základě plné moci přitom pravidla neumožňují.

Nokia pak Apple obvinila také ze zneužití procesu standardizace a upozornila, že si Apple stále nelicencoval základní patenty pro technologie použité v jeho návrhu. Finská společnost je tak podle svých slov nakonec ráda, že bylo hlasování odloženo. Věří, že „získaný čas umožní členům komise ETSI lépe spolupracovat při výběru té nejlepší technologie, která splňuje předem stanovené požadavky.“ Právě na neakceptování těchto požadavků ze strany Applu si přitom již Nokia dříve stěžovala.

Navzdory všem konfliktům ETSI ujišťuje, že ve svém úsilí o vytvoření standardu pro novou SIM kartu nepoleví.

Byl pro vás článek přínosný?