Hlavní navigace

Obnovení počítače do továrního nastavení při zachování souborů

21. 9. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
V operačním systému Windows 10 je integrována možnost, která vám umožní uvést počítač do továrního nastavení a začít tak s čistým operačním systémem při zachování všech stávajících souborů a aplikací. Ukážeme vám, kde tuto funkci najdete a jak ji můžete použít.

Někdy operační systém Windows prostě potřebuje takříkajíc začít znovu – třeba když se poškodí nějaká aplikace nebo třeba nějaký systémový soubor. V tomto případě naštěstí existuje možnost, která vám zajistí obnovení operačního systému do továrního nastavení – a stačí k tomu několik klepnutí myší.

Ve Windows 10 se nachází možnost, která dokáže přeinstalovat operační systém Windows a odstranit programy, přičemž se ale ani nedotkne žádného z vašich souborů. Je třeba poznamenat, že tímto způsobem se nevyhnete instalaci programů typu bloatware, které výrobce počítače nainstaloval do vašeho počítače ještě předtím, než jste jej koupili – odstranění těchto programů je třeba provést ručně – na druhou stranu můžete tímto způsobem odstranit veškerý software, který jste vy nebo někdo jiný nainstalovali do počítače po instalaci operačního systému.

I přesto, že operační systém Windows tvrdí, že se vašich souborů nedotkne, vyplatí se vždy před takovou závažnou operací zálohovat obsah celého počítače, nebo minimálně alespoň všech důležitých souborů.

Pokud jste tedy připraveni pustit se do obnovy operačního systému a počítače, pak klepněte na tlačítko Start a v nabídce Start klepněte na položku Nastavení. V okně Nastavení pak klepněte na položku Aktualizace a zabezpečení a následně vyberte položku Obnovení.

soutez_casestudy

V horní části sekce Obnovení pak uvidíte možnost Obnovit počítač do továrního nastavení. Klepněte na tlačítko Spustit – nebojte se, ještě bude následovat několik dalších kroků – a dostanete na výběr některé z možností. V tomto případě vyberte položku Zachovat moje soubory. Zobrazí se dialogové okno, které vám připomene, že dojde k odstranění vašich aplikací a nastavení.

Nyní se posaďte a nechte operační systém Windows pracovat. Celá operace bude chvíli trvat. Po dokončení budete mít k dispozici čerstvou instalaci operačního systému Windows, a pokud nebudete mít vysloveně nějakou velkou smůlu, budou vaše soubory přesně tam, kde jste je nechali před zahájením celé operace.

Byl pro vás článek přínosný?