Hlavní navigace

Odebrání dual bootu a nepoužívaného operačního systému - 2.díl

7. 10. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pokud na počítači, kde je nainstalováno více operačních systémů, některý z nich nepoužíváte, pak skutečně není důvod, proč byste se měli zabývat a zdržovat spouštěcí nabídkou, která se objevuje při každém spuštění počítače.

Předcházející díl

 

Jak jistě více, na počítači můžete mít nainstalováno několik operačních systémů. Poté se po spuštění počítače vždy zobrazí spouštěcí nabídka, která vám umožní vybrat, který z těchto operačních systémů budete chtít spustit. Pokud však máte na počítači například stará Windows 7 a nová Windows 10, přičemž Windows 7 již nebudete používat, pak určitě nebude od věci se tohoto starého operačního systému zbavit, zrušit zobrazování spouštěcí nabídky a používat pouze aktuální Windows 10.

Odstranění diskového oddílu

Kromě zobrazování spouštěcí nabídky možná budete chtít odstranit i diskový oddíl s operačním systémem Windows 7. Tato akce však není bez rizika. Pokud se však jste skutečně pevně rozhodnuti se tohoto diskového oddílu zbavit, pak se nejprve přesvědčte, že na tomto diskovém oddílu nemáte žádné důležité soubory. Následně vytvořte bitovou kopii celého disku na externí pevný disk. Pokud by se během následující operace něco pokazilo, pak budete moci obsah pevného disku snadno obnovit.

Máte-li všechno připraveno, pak klepněte pravým tlačítkem myši na nabídku Start a z nabídky, která se vzápětí zobrazí, vyberte položku Správa disků. Poté vyhledejte v seznamu diskových oddílů diskový oddíl s operačním systémem Windows 7, klepněte na něj pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte položku Odstranit svazek. Operaci následně potvrďte stiskem tlačítko Ano.

CS24

Dojde k odstranění svazku a na disku se objeví volné místo., které však s největší pravděpodobností ale volné nebude. Proto klepněte na oblast s volným místem pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte položku Odstranit oddíl. Poté znovu potvrďte provedení této operace.

Následně klepněte pravým tlačítkem na diskový oddíl, který chcete zvětšit (musí se jednat o diskový oddíl, který s tímto volným místem sousedí), a následně z místní nabídky vyberte položku Rozšířit svazek. Poté se řiďte pokyny průvodce, pomocí něhož zajistíte zvětšení vámi vybraného diskového oddílu.

Byl pro vás článek přínosný?