Hlavní navigace

Office 2010 příští rok skončí

16. 12. 2019

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft ukončí podporu Office 2010. Co dál?

Podle dva roky starého průzkumu společnosti Spiceworks jsou Office 2010 tou nejpoužívanější verzí oblíbeného kancelářského balíku od Microsoftu. Ukázalo se v něm, že ho využívá 83 % oslovených firem. A přestože vytrvalá snaha Microsoftu získat uživatele pro předplatné Office 365 touto statistikou nepochybně zamíchala, dá se předpokládat, že Office 2010 jsou mezi uživateli dodnes oblíbené.

A pokud souhlasně přikyvujete, možná na vás v posledních dnech při jejich spuštění vyskočilo pop up okno informující o plánovaném ukončení podpory 13. října 2020. To znamená, že už k nim nebude poskytována žádná technická podpora, žádné patche a žádné bezpečnostní aktualizace. Dobrá zpráva je, že existuje dostatek možností, jak přežít bez Office 2010, všechny za celkem rozumnou cenu.

Ta špatná je, že každá nová verze se čím dál tím blíží modelu na bázi předplatného, takže se dá očekávat, že jednoho dne bude předplatné tím jediným možným řešením.

Co když zůstanu u Office 2010?

Pokud jste odhodláni za každou cenu zůstat u Office 2010, samozřejmě můžete, ale s riziky, která absence technické podpory přináší. Tedy určitě vybaveni kvalitním antivirem. Problémem však v budoucnu může být také (ne)kompatibilita s některými novějšími programy nebo formáty.

Můžu přejít na Office 365 Online?

Office 365 Online je bezplatná webová verze Office, má však omezené funkce. Jako taková může být vhodná například pro studenty nebo ty, kteří si chtějí Office vyzkoušet předtím, než do něj investují peníze. Pro každodenní práci, natož pak v rámci firmy, ale asi nejde o nejvhodnější řešení.

Mám přejít na předplatné Office 365?

I to je možnost, byť něco stojí. Na výběr je z verzí Business Essentials, Business nebo Business Premium, dle typu licence je však třeba počítat s investicí kolem 300 Kč na uživatele/měsíc. Office 365 Home jsou pak nabízeny krom Home verze ještě ve verzi Personal nebo Home & Student, které jsou oproti Business verzím o něco dražší. Pro velké firmy je pak vhodný některý z Enterprise plánů, nabízející dodatečné služby.

soutez_casestudy

Můžu přejít na Office 2019?

Pořídit lze též elektronickou licenci Office Home & Business 2019 nebo Office Professional 2019. Je však třeba počítat s tím, že zatímco Office 365 jsou pravidelně aktualizovány novými funkcemi, u Office 2019 tomu tak není. Office 2019 navíc neobsahují OneNote, SharePoint Designer ani InfoPath. Office 2019 navíc nejsou podporovány na systémech Windows 7 ani Windows 8.1 a ještě k tomu musíte být připojeni k internetu, abyste je mohli používat, což je podstatný rozdíl oproti Office 2010, s nimiž lze pracovat zcela offline.

A když nechci Office?

Pokud se vám dělení balíku Office zdá příliš složité anebo jeho pořízení příliš drahé, můžete sáhnout po alternativě. Ať už to je googlovská online aplikace, LibreOffice, FreeOffice či jiné programy. Přinejmenším za jejich vyzkoušení nic nedáte.

Byl pro vás článek přínosný?