Hlavní navigace

OpenOffice.org definitivně odchází od Oraclu

2. 6. 2011

Sdílet

Oracle se rozhodl předat kódy kancelářského balíčku OpenOffice.org nadaci Apache Software Foundation, kde má vývoj dále pokračovat.

Luke Kowalski, viceprezident pro korporátní architekturu v Oraclu, říká, že darování OpenOffice.org organizaci Apache Software Foundation zaručí, že tento kancelářský balíček bude v budoucnu pokračovat na podobně vyspělé úrovni jako doposud. Zástupci Apache krok Oraclu vítají s tím, že se jedná o závazek a hodlají pokračovat v nastoleném směru.

Také společnost IBM již vydala prohlášení, v němž tento proces podporuje, neboť sama využívá kódy OpenOffice.org pro svůj balíček Lotus Symphony a situace okolo OpenOffice.org pro ni byla v poslední době nepřehledná, zvlášť poté, co Oracle v dubnu ohlásil, že se dalších komerčních zájmů v této oblasti vzdává. Více viz článek Oracle předává OpenOffice čistě do rukou open source komunity.

Oracle získal OpenOffice.org spolu s akvizicí společnosti Sun Microsystems a začal prodávat i komerční verzi pod názvem Oracle Open Office. Ohlásil také i cloudovou verzi Oracle Cloud Office. Nicméně zájem zákazníků byl prý nízký a komentátoři tvrdí, že Oracle si s komunitním projektem tohoto typu ani nevěděl příliš rady. Vzhledem k neshodám řady vývojářů s Oraclem se oddělil od původní větve balíček LibreOffice, jehož vývoje se ujala nově založená The Document Foundation. Její zástupci nyní tvrdí, že jsou připraveni spojit se opět do jediné komunity a pokračovat opět na vývoji původních OpenOffice.org a sloučit tak práce na těchto rozdělených projektech. Jednání The Document Foundation a Apache Software Foundation mají začít co nejdříve.

Byl pro vás článek přínosný?