Hlavní navigace

Operátoři vypínají 3G, aby zrychlili 5G. Připojení v Praze patří mezi nejpomalejší

18. 9. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
K výraznému rozvoji moderních 5G sítí dochází ve regionu střední a východní Evropy zejména kvůli utlumování sítí třetí generace, tvrdí to report agentury Ookla, která monitoruje kvalitu telekomunikačních sítí. Mobilní internet v Praze je druhý nejpomalejší v regionu.

Polsko bylo poslední zemí v regionu, která přidělila vyhrazené spektrum 5G, nyní však zahájilo aukci pro klíčové pásmo C (3400–3800 MHz), aby dohonilo své sousedy. V mnoha zemích v regionu dochází ke změně využití spektra ve středních pásmech a k vypínání sítí 3G s cílem přidělit spektrum pro služby 4G a 5G.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

  • Pomocí jednotného nástroje pro všechny
    75 %
  • Pomocí nástrojů pro jednotlivé cloudy
    4 %
  • Pouze běžnými správními nástroji
    3 %
  • Nevyužíváme více cloudů
    18 %

Loni bylo Polsko jedinou zemí v regionu bez vyhrazeného spektra 5G. V té době již všechny sousední země měly přiděleno pásmo C a všechny kromě Bulharska měly přiděleny nízkopásmové frekvence pro 5G. Zájem o frekvence ve vysokém pásmu (mmWave) byl omezený, jak jsme toho byli svědky v jiných částech světa.

K významnému posunu však došlo v květnu 2023, kdy maďarský Národní úřad pro média a telekomunikace (NMHH) provedl aukci na kmitočtové spektrum v pásmu 32 GHz, protože mmWave (24,5–26,5 GHz) se používá především pro pevné systémy typu bod-bod a bod-multibod, přičemž platnost některých licencí vyprší v roce 2024 a většiny v roce 2027. NMHH má v úmyslu, aby současní uživatelé pásma 26 GHz přešli do pásma 32 GHz, čímž by se pásmo 26 GHz uvolnilo pro využití 5G.

Po řadě odkladů zahájil polský telekomunikační regulátor, Úřad pro elektronické komunikace (UKE), aukci spektra v pásmu C (3400–3800 MHz). Jedná se o jedno z klíčových průkopnických pásem pro 5G. Všichni čtyři polští operátoři podali v aukci, která by měla skončit 11. listopadu, nabídky na 100MHz bloky v pásmu 3400–3800 MHz. Přístup k alespoň 100 MHz souvislého spektra v pásmu C, což je minimální technický požadavek ITU pro splnění výkonnostních požadavků 5G, pomůže polským operátorům dosáhnout vyšších rychlostí, nižší latence a lepší spektrální účinnosti.

Rychlosti 5G sítí ve vybraných hlavních městech střední a východní Evropy

Rychlosti 5G sítí ve vybraných hlavních městech střední a východní Evropy

Autor: Ookla

Průzkum Ookla navíc ukazuje, že země využívající pro 5G spektrum v pásmu C (3 GHz – 6 GHz) dosahují vyšších rychlostí stahování než země využívající jiná pásma. Je tomu tak i v případě středovýchodní Evropy. Vyšší podíl skenování ve spektru pásma C koreluje s vyššími mediánovými rychlostmi stahování 5G, jak je vidět v zemích, jako jsou Bulharsko a Chorvatsko. Stojí za povšimnutí, že Severní Makedonie se od tohoto vzorce odchyluje, což lze přičíst několika faktorům, včetně dynamického sdílení spektra (DSS), velikosti země a koncentrace pokrytí v jejím hlavním městě Skopje.

Co se dozvíte v článku
  1. Přezbrojení spektra na podporu zavádění 5G
  2. Severní Makedonie dosahuje vysokých výsledků v oblasti výkonu 5G
  3. A1 Bulharsko a Yettel Maďarsko proti sobě
  4. Skopje vede
  5. Cesta 5G ve střední a východní Evropě před námi

Přezbrojení spektra na podporu zavádění 5G

Podle údajů Ookla je významná část šířky pásma využívaná pro 5G prostřednictvím nižšího středního pásma (1000 MHz až 2600 MHz). Agentura pozorovala, že většina služeb 5G v Polsku využívá spektrum nižšího středního pásma, vzhledem k tomu, že v zemi ještě nebyla dokončena aukce spektra.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Kromě toho více než 40 % testů provedených v Česku, Severní Makedonii, na Slovensku a v Rumunsku probíhalo ve středním pásmu. Naproti tomu 70 % testů v Maďarsku bylo provedeno v nízkopásmovém spektru, které pomáhá zlepšit pokrytí (často však na úkor nižších rychlostí). Například v květnu 2023 Magyar Telekom oznámil, že v rámci svého programu modernizace mobilní sítě, který probíhal několik let, zvýšil do letošního léta pokrytí venkovním signálem 5G na 60 % populace. Společnost Magyar Telekom poskytuje sítě 5G ve frekvenčních pásmech 700 MHz, 2100 MHz a 3600 MHz, přičemž při současném vývoji se obvykle zapíná 5G na frekvenci 700 MHz.

Operátoři mobilních sítí přezbrojují spektrum ve středních pásmech, aby mohli poskytovat rychlejší a pokročilejší služby 4G a 5G. Aby se tak stalo, několik operátorů ve čtyřech zemích již vypnulo své sítě 3G a dalších sedm operátorů v pěti zemích plánuje učinit totéž.

Nové nastavení ve Windows 11 zabrání aplikacím, aby vás špehovaly Přečtěte si také:

Nové nastavení ve Windows 11 zabrání aplikacím, aby vás špehovaly

Společnost A1 Slovenija se rozhodla vypnout služby mobilní sítě 3G k 30. červnu a následovala tak společnost Telekom Slovenije, která své služby 3G ukončila loni na podzim. Také společnost Slovak Telekom plánuje v letošním roce vypnout svou síť 3G a uvolněná pásma 3G využít pro služby 5G (část svého spektra 2 100 MHz již využívá pro 5G).

Společnost Orange Slovakia oznámila v prosinci 2022, že plánuje odpojit svou 3G síť do jednoho roku. V Polsku začne společnost Orange ukončovat 3G koncem září a proces dokončí v roce 2025. Společnost T-Mobile začala s demontáží své 3G sítě v Polsku již ve 2. čtvrtletí 2022 a ukončí ji do konce roku 2023. Operátor plánuje využít pásmo 900 MHz uvolněné po ukončení provozu 3G pro LTE a 5G.

Severní Makedonie dosahuje vysokých výsledků v oblasti výkonu 5G

Podle údajů Ookla dosáhla Severní Makedonie ve 2. čtvrtletí 2023 nejvyšší mediánové rychlosti stahování 5G ve střední a východní Evropě, a to 317,91 Mb/s. Jedinou další zemí v regionu, která překročila rychlost 200 Mb/s, bylo Bulharsko (233,63 Mb/s). Za zmínku stojí, že Severní Makedonie vyniká nejen z hlediska mediánu rychlosti 5G, ale také při pohledu na výsledky 90. a 10. percentilu.

Například rychlost stahování 5G v 90. percentilu dosáhla 788,30 Mb/s, zatímco rychlost v 10. percentilu dosáhla 90,90 Mb/s. Společnosti Makedonski Telekom a A1 Macedonia spustily své služby 5G s kombinací frekvencí 4G pomocí DSS před aukcí spektra 5G, přičemž regulační orgán AEK udělil licence na frekvence v pásmech 700 MHz a 3,6 GHz pro 5G v červenci 2022. Společnost Makedonski Telekom investovala v roce 2022 do rozvoje sítě více než 70 milionů EUR.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

Zatímco země v regionu pokračují v investicích do řešení 5G, stojí za zmínku, že uživatelé by mohli zaznamenat pokles rychlosti 5G poté, co se připojí stále více uživatelů a přetížení bude tikat.

Dalším faktorem, který přispívá k poklesu, je nutnost dodržovat povinnosti pokrytí, pro které je vhodnější nízké pásmo, což vede k nižšímu mediánu rychlostí.

A1 Bulharsko a Yettel Maďarsko proti sobě

Podle údajů Speedtest Intelligence se mediánové rychlosti stahování 5G v různých částech regionu mohou značně lišit. Například Vodafone Maďarsko měl ve 2. čtvrtletí 2023 rychlost 44,68 Mb/s, zatímco A1 Bulharsko se chlubilo rychlostí 433,35 Mb/s. Na většině trhů výsledky Ookla ukazují jasného lídra v oblasti 5G, pokud jde o rychlost, a v Bulharsku se jím stala společnost A1 Bulgaria.

V květnu 2023 společnost Nokia oznámila úspěšné testování služby Nokia 5G Standalone (SA) Cloud RAN v komerční síti 5G společnosti A1 Bulgaria. Tato zkouška následovala po integraci sítě 5G SA společnosti A1 Bulgaria v říjnu 2022. Síť 5G SA se skládá z rádiové přístupové sítě (RAN) vybudované pomocí zařízení Nokia a páteřní sítě 5G Core společnosti Ericsson s dvěma režimy.

Mezitím druhý nejrychlejší operátor, společnost Yettel Hungary, rovněž zlepšil svůj výkon v oblasti 5G, přičemž mediánová rychlost stahování 5G se zvýšila z 349,61 Mb/s ve 2. čtvrtletí 2022 na 403,73 Mb/s ve 2. čtvrtletí 2023 a zároveň společnost Yettel Hungary oznámila, že pokrytí sítěmi 5G se zvýšilo z 5 % populace v roce 2022 na 16 % v roce 2023.

Skopje vede

Vzhledem k tomu, že Severní Makedonie měla mezi svými partnery nejrychlejší 5G, není překvapením, že se její hlavní město umístilo na prvním místě mezi regionálními metropolemi – ve 2. čtvrtletí 2023 se Skopje pyšnilo mediánem rychlosti stahování 5G 475,92 Mb/s a rychlosti odesílání 5G 59,94 Mb/s.

Jak bude vypadat IT v roce 2025 a jak se na to připravit z pozice IT ředitele? Přečtěte si také:

Jak bude vypadat IT v roce 2025 a jak se na to připravit z pozice IT ředitele?

V podmínkách licencí 5G pro makedonské operátory se uvádí, že do konce roku 2023 by mělo být signálem 5G pokryto alespoň jedno makedonské město. Dobrých výkonů však nedosahuje pouze 5G. Skopje se také v červenci 2023 umístilo na 25. místě našeho globálního indexu rychlosti měst s mediánem rychlosti stahování mobilních dat 96,79 Mb/s, čímž se v žebříčku Ookla umístilo hned za Sofií, ale před některými západoevropskými metropolemi, jako jsou Paříž, Amsterdam, Lisabon, Berlín, Řím a Londýn.

CS24

Cesta 5G ve střední a východní Evropě před námi

Ve střední a východní Evropě je pokrok a překážky rozvoje 5G stále patrnější. Rozhodnutí Polska přidělit spektrum v pásmu C je pozitivním krokem vpřed. Ostatní země stále přecházejí na nové sítě a přerozdělují spektrum.

Ukončování provozu sítí 3G je celosvětovým trendem. Přední mobilní operátoři ukončují provoz sítí 3G, aby uvolnili spektrum pro novější technologie a přesunuli své zákazníky na rychlejší technologie.

Byl pro vás článek přínosný?