Hlavní navigace

Oprava poškozeného MBR a nefunkčního počítače -1.díl

2. 11. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pokud budete mít v počítači poškozen hlavní zaváděcí záznam (Master Boot Record – MBR), pak se vám počítač nespustí. Naštěstí se dá tento záznam MBR poměrně snadno opravit.

Na počítači začíná odporným způsobem řádit zcela nový druh vyděračského softwaru (ransomwaru). Je naprosto zřejmé, že útočníci, kteří zašifrují vaše soubory na počítači a poté od vás chtějí peníze v bitcoinech, jsou doslova zavrženíhodní, v poslední době se však objevuje několik verzí ransomwaru, které v počítači s operačním systémem Windows přepisují hlavní zaváděcí záznam (Master Boot Record – MBR).

 

Hlavní zaváděcí záznam (MBR) hraje při zavádění operačního systému na počítači naprosto klíčovou roli. Obsahuje totiž údaje o diskových oddílech na počítači a pomáhá spustit operační systém. Jednoduše řečeno platí, že bez funkčního MBR vám počítač prostě fungovat nebude.

Ransomware, který přepisuje MBR, není až tak úplně novým jevem, objevil se již v roce 2012. Později způsobovala problémy s MBR varianta ransomwaru Petya. V srpnu se na oblíbeném webu FossHub, který nabízí ke stažení volně dostupný software, objevil otravný malware přepisující MBR, čímž způsobil spoustu nepříjemností postiženým uživatelům. Nicméně pravdou je, že hlavní zaváděcí záznam MBR je také možné poškodit i daleko méně nepřátelskými aktivitami.

Naštěstí není poškození MBR nevratnou záležitostí. Potíž je však v tom, že přepsáním MBR se stane váš počítač nepoužitelným, dokud MBR neopravíte. Navíc způsob opravy je na hony vzdálený obvyklému způsobu opravy potíží s počítačem.

Na následujících řádcích vám proto přinášíme popis, jak postupovat, pokud došlo ke smazání zaváděcího záznamu na vašem počítači.

Oprava MBR

Hlavní způsob opravy MBR spočívá v použití příkazového řádku a ve spuštění příkazu bootrec.exe. Ve starších verzích Windows před Windows 8 a Windows 10 jste obvykle spustili příkazový řádek spuštěním počítače z vyměnitelného disku (například disku DVD nebo vyměnitelného disku USB). Tento způsob můžete použít i ve Windows 10 a tomuto způsobu opravy se budeme věnovat na konci tohoto návodu. Nejnovější verze operačního systému Windows totiž nabízí daleko jednodušší způsob spouštění příkazů pro obnovu systému – aniž by bylo potřeba použít nějaké externí médium.

Příprava automatické opravy Windows 10

Když poprvé spustíte počítač s operačním systémem Windows 10, měl by operační systém sám rozpoznat, že má nějaký problém a měl by se automaticky přepnout do režimu pro „automatickou opravu“. Režim pro automatickou opravu poznáte tak, že se vám pod modrým logem zobrazí nápis „Probíhá příprava automatické opravy“.

Pokud se tak nestane, ale přesto se vám zobrazí modré logo Windows, pak počítač násilně vypněte buď tlačítkem pro tvrdý reset počítače, nebo tlačítkem pro vypnutí počítače. Takto zapínejte a vypínejte počítač klidně i několikrát, dokud nedonutíte Windows, aby se spustil v režimu automatické opravy. Mělo by se tak stát po několik takových tvrdých vynucených restartech.

Automatická oprava ve Windows 10

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?