Hlavní navigace

Oracle předává Open Office čistě do rukou open source komunity

17. 4. 2011

Sdílet

Oracle vzdává komerční prodej Open Office a tento kancelářský balíček se tak má stát čistě komunitním a nekomerčním projektem.

Oracle v pátek informoval, že již nebude nabízet komerční verzi kancelářského balíčku Open Office a tento projekt bude dále pokračovat čistě jako komunitní záležitost. Podle zástupců Oraclu jde o reakci na zájem o bezplatné kancelářské balíčky a současný rychlý vývoj IT, kdy nekomerční podoba projektu má nejlépe odpovídat aktuální situaci. Podle komentátorů je ovšem hlavním důvodem problém s prodeji licencí tohoto balíčku, který Oracle získal spolu s akvizicí Sunu.

Oracle chce i nadále spolupracovat se členy komunity spojené s balíčkem Open Office a také počítá s budoucí podporou otevřených standardů, jako je ODF (Open Document Format). Co se týká linuxových produktů a databáze MySQL, tam Oracle potvrdil, že se na ně chce dále soustředit, protože si získaly širokou uživatelskou základnu jak v korporátním, tak ve veřejném sektoru.

Otázka je, jak se bude vyvíjet situace ohledně nedávno ohlášeného produktu Cloud Office, protože Oracle hned v pátek znefunkčnil odkazy na svých stránkách spojené jak s Open Office, tak i s Cloud Office. Není také jasné, jak tento krok ovlivní vývoj odštěpeného balíčku LibreOffice, který již od začátku žádal Oracle o možnost používat i nadále značku OpenOffice.org, ale nebylo mu to umožněno. Zástupci obou stran v tomto směru odmítli vydat jakékoliv komentáře.

Michael Coté, analytik společnosti Redmonk, říká, že krok Oraclu může zmírnit vyostřené vztahy mezi ním a komunitou okolo OpenOffice.org, v níž je řada vývojářů, kteří chtěli vidět tento open source projekt oddělený od vlivu Oraclu. Nyní bude potřeba vyjasnit, jak to bude dále s financováním projektu a kdo bude rozhodovat o licencování a přidělování ochranných známek, dodává Coté. Nelze ovšem vyloučit, že se komunita okolo balíčku OpenOffice.org bude chtít spojit s komunitou Libre Office a vznikne tak opět jedna vývojová linie tohoto kancelářského softwaru.

Byl pro vás článek přínosný?