Hlavní navigace

Otestujte si rychlost vašeho vyměnitelného disku USB - 2.díl

29. 9. 2014

Sdílet

 Autor: © ecco - Fotolia.com
Chtěli byste si změřit přenosovou rychlost vašeho vyměnitelného flash disku USB? Vyzkoušejte následující pomocníky, kteří vám s měřením pomohou!

Vzhledem k tomu, že se dnes zařízení mohou připojovat k rozhraní USB 2.0 i USB 3.0, možná leckoho z vás napadne, jak by se dala změřit rychlost přenosu dat ze zařízení připojených právě k těmto rozhraním. Pojďme se na otázku měření rychlosti zařízení připojených přes rozhraní USB podívat podrobněji.

 

Předchozí díl

 

Pomocníci pro měření rychlosti

Program HD Tune je mnohem víc než jen nástroj pro testování výkonu – jedná se o plnohodnotnou utilitu pro diagnostiku disků, která dokáže otestovat stav vašeho disku a vyhledat chyby. Je k dispozici zdarma a jedná se o odlehčenou verzi komerčně prodávaného nástroje HD Tune Pro (licence stojí okolo 700 Kč).

Po instalaci a spuštění programu HD Tune prostě jen klepněte na záložku Benchmark, vyberte příslušný disk, klepněte na tlačítko Start a čekejte. Výsledkem testu je jedno jediné číslo, protože program nerozlišuje mezi čtením a zápisem. Obecně platí, že hodnoty z programu HD Tune jsou o něco nižší než hodnoty získané programem USB Flash Benchmark.

HD Tune

Program CrystalDiskMark představuje dobrou volbu pro všechny skutečně fandy do testování. V něm si totiž můžete navrhnout své vlastní testy. Můžete si tak vybrat velikost souboru, počet testů prováděných v rámci jednoho testování, můžete si vybrat, zda chcete provádět sekvenční kopírování, nebo zda chcete použít bloky o náhodné velikosti (je možné vybrat si ze tří pevně zadaných velikostí). Pokud vám výše uvedené parametry nic neříkají, pak asi tento nástroj nebude nic pro vás.

Vlevo se nastavují parametry testu a vpravo vidíte výsledky testování

Program CrystalDiskMark si můžete stáhnout buď v instalovatelné podobě, nebo jako ve verzi přenositelné. Ale pozor: instalovatelná verze obsahuje nežádoucí programy. Přenositelná verze zase obsahuje prázdný soubor s nápovědou (ano, v nápovědě skutečně nic nenajdete).

soutez_casestudy

CrystalDiskMark

Nakonec jedno upozornění: Ať si vyberete kterýkoliv program, nezapomeňte před spuštěním testu vybrat ten správný disk. Sami jsme se divili, jak to, že je náš externí disk tak pekelně rychlý, a to až do chvíle, kdy jsme zjistili, že omylem testujeme interní disk SSD.

Byl pro vás článek přínosný?