Hlavní navigace

Otestujte si výdrž počítačových komponent! - 2. díl

14. 3. 2013

Sdílet

 Autor: © debert - Fotolia.com
V dnešním díle dokončíme úvod do problematiky zátěžových testů a dozvíme se, jaký smysl tedy má provádění zátěžových testů třeba právě u vašeho počítače, resp. co všechno nám o naší počítačové sestavě prozradí.

Kdo z nás by netoužil po naprosto stabilním, výkonném počítači, který nás nezradí právě tehdy, když jej nejvíce potřebujeme. Jednou z cest, jak stabilitu a výdrž počítače otestovat, nabízejí zátěžové testy, které s oblibou používají výrobci počítačových sestav, aby se ujistili, že na jimi postavenou sestavu je skutečně spolehnutí. Nechcete vyzkoušet, jak je na tom váš počítač?

1. díl – Zátěžové testy jako záruka spolehlivosti počítačové sestavy

 

Zátěžové testy odhalí případné slabiny vašeho počítače

Může se totiž klidně stát, že počítačová sestava, která se za běžných podmínek spouští a pracuje zcela bez problémů, najednou při náročnějších operacích, jako je hraní počítačových her či střih videa najednou selže, a to třeba kvůli tomu, že obsahuje hardware, který při vyšším zatížení kolabuje. Programy pro zátěžové testování zatíží váš hardware na maximum, a to proto, aby simulovaly ten nejhorší scénář, jaký může nastat: pokud testovaná komponenta selže, přestane odpovídat či jinak neobstojí, tak je velmi pravděpodobné, že stejně zareaguje přeplném zatížení i při běžném provozu. V takovém případě se nedá považovat ani za spolehlivou, ani za důvěryhodnou. Určitě se shodneme na tom, že je daleko lepší odhalit nestabilní komponentu raději dříve, než bude pozdě, a hlavně tehdy, dokud je ještě v záruce.

 

Tomuto procesoru ale dáváme zabrat, co říkáte? 

Spuštěním zátěžového testu se také dozvíte, zda náhodou nebudete pro svůj počítač potřebovat nějaké dodatečné chlazení. Pokud se vám bude během zátěžového testu neustále přehřívat či dokonce vypínat přetaktovaný procesor nebo grafická karta, pak je nejvyšší čas, abyste navštívili obchod s počítačovými komponentami, zde se zaměřili na chladiče, přidali do své počítačové sestavy několik větráčků a popřípadě zvážili, zda by se nevyplatilo nasadit vodní chlazení.

Přes to všechno, co zde zatím zaznělo, se nemusíte obávat toho, že by vlastní zátěžové testování bylo nějak zvlášť komplikované, i když na druhou stranu může být časově náročné.

soutez_casestudy

Dámy a pánové, je nejvyšší čas spustit své počítačové miláčky!

V příštím díle začneme s přípravami počítače na spuštění zátěžových testů a seznámíme se s programy pro sledování aktuálního stavu počítače – programy HWMonitor a SpeedFan.

Byl pro vás článek přínosný?