Hlavní navigace

Paralelní vesmír: alternativy k produktům Googlu (5)

18. 6. 2018

Sdílet

 Autor: (c) Maridav - Fotolia.com
Nejspíš jste si už všimli, že celý obchodní model Googlu je postaven na tom, že se vy podřídíte jejich korporátnímu sledování. A ještě za to budete rádi.

Předchozí díl

Alternativy k Mapám Google

Mapová alternativa pro PC je OpenStreetMap.

K několika alternativám Map Google pro mobilní zařízení patří:

OsmAnd je bezplatná a open source aplikace mobilních map pro Android a iOS, postavená na datech OpenStreetMap).

Maps (F Droid) využívají data OpenStreetMap (offline).

Here WeGo nabízí se svou aplikací slušná mapovací řešení pro PC i mobilní zařízení.

Maps.Me je další možnost, která je bezplatná pro Android i iOS, nicméně společně s touto alternativou se taktéž dočkáte sběru určitého rozsahu dat (v souladu s pravidly používání).

Mapy.cz je slušná česká alternativa od Seznamu, která je přehledná, nabízí webovou a mobilní verzi a pracuje s vlastními daty.

Alternativy k obchodu Google Play

Nejlepší alternativou ke Google Play Store je v současné době využít F-Droid a potom projít obchodem Yalp. Jak je vysvětleno na oficiální stránce (anglicky), je F-Droid instalovatelný katalog FOSS (bezplatných a open source) aplikací pro platformu Android.

Jakmile nainstalujete F-Droid, můžete si stáhnout APK obchodu Yalp, který vám umožní stahovat si aplikace z Google Play Store přímo jako soubory APK.

Yalp Store je tedy dobrou alternativou ke Google Play Store.

CS24

Více o Yalpu si můžete přečíst zde (v angličtině), kde si jej rovnou můžete stáhnout z webu F-Droid. (Více informací viz oficiální stránka na GitHubu zde, opět v angličtině.)

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?